Виновникът за ръста на цените не е в България, а

...
Виновникът за ръста на цените не е в България, а
Коментари Харесай

Топлофикациите в България имат огромни недовзети приходи: Инж. Кремен Георгиев, АТДБ

Виновникът за растежа на цените не е в България, а в събитията, които се случват в света през последната година

Разговаряме с инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България /АТДБ/

Инж. Георгиев, каква е обстановката в топлофикационните сдружения в края на отоплителния сезон?

 

Ситуацията е извънредно тежка. Тя е обвързвана с условия, които никой не можеше да планува. Резкият скок на цената на природния газ, който стартира още от август 2021 година и доби големи размери в резултат на военния спор в Украйна. За страдание скочи освен цената на " синьото гориво ", само че и цената на въглеродните излъчвания. Нещо, което също мъчно можеше да се планува, че ще се случи в такива огромни мащаби.
Вследствие на тази обстановка сега топлофикационните сдружения имат недовзети доходи в размер на десетки милиони левове.

Какво значи тъкмо недовзет доход?

 

Ще Ви отговоря на оптимално наличен език. Топлофикациите работят на контролиран пазар и размерът както на техните разноски, по този начин и на техните доходи се дефинира от КЕВР и от съответната нормативна база. Реално " недовзетият доход " е загуба, която топлофикационните сдружения натрупаха заради събитието, че цената на топло и електрическата енергия не беше повишавана, макар повишението на директните им разноски – както към този момент споделих, това са най-много цената на природния газ и въглеродните излъчвания. Тези предприятия купуваха газ и излъчвания на все по-скъпи цени, а продаваха силата на цена, избрана на 1 юли 2021 година Да го обясня най-банално – газът от 50 лева на мегаватчас, отиде на над 130 лева, а цената на топлоенергията и тока, създавани от една такава централа, останаха непроменени. Знаете, че беше въведен и мораториум.

Можете ли да говорите с по-конкретни числа?

Аз съм ръководител на Асоциация, не съм счетоводител на обособени топлофикации, само че има сдружения, които работят на природен газ, членове са на нашето съдружие, и са ми споделяли за фактически големи суми. Без да изтъквам имена, има дружество, което е ощетено с недовзети проходи над 35 млн. лева Има друго с над 10 млн. лева При всяко сдружение обстановката е друга, само че тези недовзети доходи са в действителност доста огромни.

Какво очаквате, че ще се случи през лятото, когато би трябвало да се дефинират цените за новия регулаторен интервал?

Не желая да бъда неприятен вестител, само че считам, че мораториумът единствено забави висок скок на цените на топлоенергията. Разбира се, не може да се отхвърли, че страната взе ограничения и компенсира в някаква част предприятията, наранени от мораториума. Надявам се КЕВР да откри механизмите, както е правил постоянно до в този момент, цените на топлоенергията да са такива, че по едно и също време да са обществено търпими, а въпреки това да дадат опция на топлофикациите да продължат да съществуват.

В България нормално постоянно се търси провинен за скока  на цените на каквото и да е било. В случая има ли провинен?

 

С чиста съвет мога да кажа, че в тази ситуация отговорен в България няма. Просто се сбъдва китайското проклинание да живеем в забавни времена. Две години пандемия, внезапен скок на енергоносителите в целия свят при започване на есента на 2021 година и за похлупак на всичко, това, което стартира да се случва в Украйна, което напълно " подлуди " пазарите.

 

Ако преди години можеха да се вършат постоянни прогнози, в този момент това на практика е невероятно и не зависи по никакъв метод от България. За страдание всичко се случва отвън нас, само че касае директно всеки един от нас.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР