Виновен - Китай Европейската индустрия за производство на слънчеви панели

...
Виновен - Китай Европейската индустрия за производство на слънчеви панели
Коментари Харесай

ЕС губи до седмици половината от капацитета си за производство на соларни панели

Виновен - Китай
Европейската промишленост за произвеждане на слънчеви панели прикани Европейския съюз да се намеси със незабавни ограничения, с цел да избегне затварянето на локални компании под ценовия напън от китайския импорт, съобщи Ройтерс, базирайки се на писмо забелязано от организацията.

Множество европейски производители на слънчеви панели оповестиха проекти за затваряне на заводи през последните месеци, като се позоваха на свръхпредлагане от страна на азиатските производители, което тласка цените надолу.

В писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, индустриалната група Европейски съвет за произвеждане на слънчеви панели (European Solar Manufacturing Council, ESMC) предизвести, че без бързи ограничения Европейски Съюз рискува да загуби повече от половината от своя действен потенциал за произвеждане на слънчеви фотоволтаични модули в границите на седмици.

" През идващите 4-8 седмици огромните производители на фотоволтаични модули в Европейски Съюз и техните европейски снабдители са подготвени да затворят индустриалните линии, в случай че неотложно не бъдат приложени основни незабавни ограничения ", се споделя в писмото с днешна дата.

ESMC изиска от Европейски Съюз да стартира незабавни ограничения, в това число скица за изкупуване на непотребните ресурси от слънчеви модули в Европейски Съюз, с цел да се облекчи свръхпредлагането, и да промени разпоредбите за държавна помощ, с цел да усили държавната поддръжка за локалните производители на слънчева сила.

Ако тези ограничения не могат да бъдат подхванати бързо, Европейски Съюз би трябвало да обмисли и " защитни " ограничения, които биха могли да включват цени и квоти за противопоставяне на скока на вноса, се споделя в писмото.

През предходната година в Европа са били конфигурирани рекордните 56 GW нови мощности от слънчеви панели, отбелязва Ройтерс.

Докато този бърз напредък е от решаващо значение за реализиране на климатичните цели, той също по този начин мощно зависи от вносни съставни елементи от Китай - което кара някои други индустриални групи да се опълчват на митата, които биха могли да нарушат доставките от Китай и евентуално да забавят разпространяването на зелената сила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР