Виното от последната реколта грозде се очаква да поскъпне значително.

...
Виното от последната реколта грозде се очаква да поскъпне значително.
Коментари Харесай

Чака ни шоково поскъпване и на виното

Виното от последната годишна продукция грозде се чака да нарастне доста. Поради неприятната годишна продукция от грозде, най-вече в Италия и Франция, както и поради повишените разноски за произвеждане и логистика, винопроизводителите в Европа имат намерение да усилят цените на виното за експорт с към 20-25%, пишат задгранични медии, представени от money.bg
По-специално, производителите на вино от долината на Лоара, Шампан, Бургундия и Гаскония (Франция), Трентино - Алто Адидже (Италия) и други винарски райони оферират своите артикули приблизително с 20-25% по-висока цена в евро и долари. Минималното нарастване на цената в евро, което желаят съвсем всички огромни снабдители, в това число италиански и френски, е 10%.
Заради "критично слабият рандеман " на грозде, растежът на цените на суровините (грозде за вино) в редица винарски райони в Европа е до 20%. Особено наранени са районите на Франция (Шампан, Бургундия), Италия (Фриули, Венето), Нова Зеландия (Марлборо). В някои райони предлагането на грозде е намаляло с 20-30%.
През 2021 година международното произвеждане на вино ще спадне с 4% по отношение на миналата година до 247,1-253,5 милиона хектолитра, предвижда през есента Международната организация по лозарство и винопроизводство. В съпоставяне със междинните стойности на производството на вино през последните 20 години, спадът ще бъде със 7%.
Количеството създадено вино през 2021 година ще се приближи до исторически ниското равнище, записано преди четири години, показват специалистите на организацията. През 2017 година в света са създадени 248 милиона хектолитра вино.
Най-голям спад в производството на вино, както чакат специалистите, ще има в европейските страни - на годишна база той ще доближи 13%, до 145 милиона хектолитра. Лозарите бяха разочаровани от неприятните метеорологични условия през 2021 година, които засегнаха и трите най-големи лозаро-винарски страни в света - Италия, Испания и Франция, на които се падат общо 45% от международното произвеждане на вино.
Слабите реколти от грозде, обаче не са единствената причина за повишаването на виното. Винопроизводителите означават в тази връзка и нарастването на цената на материалите.
Цените на корка и капачки на винт са нарастнали с до 60%, на етикети - до 50%, стъклени шишета - до 20%, опаковки (кутии и разделители) - до 80%. Логистичните разноски за авто превоз са скочили с до 200% по европейските направления, цената на контейнерната логистика се е утроила.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР