Виното е едно от най-цивилизованите неща в света и най-естественото,

...
Виното е едно от най-цивилизованите неща в света и най-естественото,
Коментари Харесай

10 факта за виното, които не знаете

„ Виното е едно от най-цивилизованите неща в света и най-естественото, което е доведено до съвършенство, носещо велико наслаждение.

Ърнест Хемингуей.

Виното е обичана напитка на хората по целия свят от епохи. То е вдъхновявало през годините поети, художници и крале.

Историята на виното е богата и сигурно ще ни отнеме доста време, в случай че желаеме да станем същински експерти по тематиката. По мотив Трифон Зарезан ви предлагаме 10 забавни обстоятелството за него, които евентуално не знаете.

1. Погрешно е схващането, че всички виновност стават по-добри с възрастта . Действително 90% от виновността е целесъобразно да бъдат употребявани до една година от производството си.

2. Червеното вино съдържа повече антиоксиданти от бялото и това го прави по потребно . Научно е потвърдено, че пиенето на вино е потребно за здравето. Умерената консумация понижава риска от сърдечни заболявания, проблеми с венците и Алцхаймер.

 10 обстоятелството за виното, които не знаете

3. Днешната традиция за повдигане на тостове идва от Древен Рим . При конфликта на чашите виното се преливало от едната чаша в другата. Това бил сигурен метод да се потвърди, че домакинът няма желание да токсини някой от гостите.

4. През XIX век, френския химик Анжело Мариани направил цяло положение от продажбата на вино, примесено с кокаин . Неговата запарка „ Vin Mariani ” се употребила с утвърждението на кралица Виктория, папа Лъв XIII и президента Маккинли.

5. По време на Сухия режим в Съединени американски щати производителите на гроздов сок са слагали етикет с предизвестие върху продукта си . На него пишело, че след смесването на гроздовия сок с вода не би трябвало да се съхранява в бъчва за повече от 20 дни, тъй като ще се трансформира във вино.

6. Погрешно е виното да се съхранява в кухнята . Доказано е, че високата стайна температура може да повлияе на качеството му. Хладилника също не е за предпочитане, тъй като ще изстуди виното прекомерно доста. Най-доброто място е мазето, където е задоволително мрачно и ветровито.

7. В Япония съществуват спа комплекси, в които може да плувате във вино . Лошата вест е, че е неразрешено да се пие от басейните.

8. Най-голямата бъчва за вино е Хайделбергската гигантска бъчва, която се намира в Хайделбергския палат . Висока е 1,80 м и тежи 585 кг. От нея се изкарват 387 бутилки вино.

9. Дегустирането на вино е обвързвано с мириса му . Интересен факт е, че дамите са по-добри дегустатори от мъжете, тъй като имат по-изострено подушване.

10. Някои заведения за хранене във Виетнам оферират вино от кръв на кобра . Нестандартната напитка е направена от оризово вино и змийска кръв.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР