Вино, сушени плодове и мляко бяха принесени в жертва на

...
Вино, сушени плодове и мляко бяха принесени в жертва на
Коментари Харесай

Коронавирусът засегна и древен ритуал

 Вино, сушени плодове и мляко бяха принесени в жертва на тракийските богове. Древният обред беше осъществен в Люляковото светилище в неделя, когато беше най-дългият ден в годината. Традицията в респект на Слънцето и Богинята Майка се прави за девети следващ път, само че тази година поради ковид беше друга. Заразата анулира приготвянето на тракийски гозби от локалните възпитаници, а публиката на ритуала беше рекордно дребна, написа " България през днешния ден ".

Също по този начин локалната власт не провежда превоз до светилището, което се намира край пловдивското село Бабек. Така респект към Богинята майка оказаха напълно малко хора, които стояха близо един до различен в продължение единствено на един час. В минали години голям брой хора се събираха в Люляковото светилище, с цел да отбележат началото на лятото и да почетат боговете.

Легендата гласи, че в първия ден налятото още преди хилядолетия предците ни са носели храни и питиета, с цел да омилостивят боговете. Всички блага са били струпвани в основата на огромната гранитна канара, която е изпълнявала ролята на олтар. Земният пай е с височина от към два метра, а под него има пространство, в което се събират хората. Именно там изрекоха почитта си към Богинята Майка. Люляковото светилище се намира в полите на Средна гора и на неговата територия се намира единствената в България непокътната мегалитна стела - Слънчевата.

Наименованието му идва от намиращата се наоколо люлякова гора. В региона на Брезово, при селата Розовец и Бабек, са първите находки на траките през 1850-те години, когато България е към момента част от Османската империя. Според българските траколози това е първият открит политически и набожен център на тракийското племе одриси, където евентуално е имало парадинастически дом. Участниците в ритуала са спазвали отдалеченост и по време на прехода от Бабек до светилището, който по маркираната пътека продължава към половин час.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР