Виненият сорт Мерло има богата история, която се простира от

...
Виненият сорт Мерло има богата история, която се простира от
Коментари Харесай

Само за ценители! Опитайте вината Мерло на изба ШаТони край Враца

Виненият вид Мерло има богата история, която се простира от древността до наши дни. Тази сортова лоза има изискан генезис от Франция, като добива своята популярност в района на Бордо.  
Първите записи за сорта Мерло в България са от началото на 20-ти век, когато българските виновност стартират да притеглят вниманието на европейските пазари. Вината от Мерло се отличават със своя мирис на червени плодове, приблизително до компактно тяло и меки, гладки танини, които ги вършат отличен комплимент към вечерята ни. Те нормално отлежават в дъбови бъчви за спомагателна сложнота на вкусовия профил.
Днес желаеме да ви представим две виновност от сорта Мерло на винарска маза Chatony. И двете виновност са сортови от годишна продукция 2021. Първото вино е младо, свежо, ферментирало в инокосови съдове и бутилирано. Второто вино е MERLOT BARREL, което също ферментира в иноксови съдове, само че отлежава 6 месеца във френски барици, с цел да се отличи със своята копринена текстура и богат благоуханен профил.
При орнолептичния разбор на двете виновност се открива сортова еднаквост, само че основна разлика. 
Цветът на двете виновност се разграничава, като при иноксовото Мерло имаме гранатови оттенъци, а при  Мерло барел - цветът на виното е компактен, бездънен, облагороден с топли и керемидени нюанси.
В аромата се отличават плодовите нотки на черни плодове като череша, къпина и синя слива. В допълнение към тях при бариковото вино се усещат и аромати на подправки като опушеност и ванилия. 
При вкусовия профил можем да кажем, че виновността са хармонични, с добре уравновесени тела и имат благосъстояние от вкусови чувства. Мерлото, като алено вино, нормално има меки танини, които не са прекомерно нападателни или сурови, което го прави безпрепятствено и прелестно за пиянство. Отлежаването на виновността от серията Chatony - MERLOT BARREL  в бъчви способства за по-мек усет, само че не въздейства доста върху количеството налични танини.
Мерлото се съчетава идеално с пуешко, кореноплодни зеленчуци, зимни салати, яхнии и всевъзможен тип житни храни. В последна сметка, при съчетаване на виновността Мерло с храна е значимо да се отчетат самостоятелните желания и усети на всеки.
В умозаключение можем да кажем, че не трябва да забравяме, че удоволствието от пиенето на вино се крие в това да усетим аромата му и да се насладим на божествения му усет, а ние ви подсигуряваме, че ще ги отриете във виновността от маза „ ШаТони “
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР