Винените лозя в България до 2030 г. ще могат да

...
Винените лозя в България до 2030 г. ще могат да
Коментари Харесай

Лозята в България ще растат с по 6 хил. дка годишно до 2030 г.

Винените лозя в България до 2030 година ще могат да нарастват с по 1% годишно по отношение на съществуващите площи към 31 юли на миналата година. Така на годишна база растежът им ще е към 6000 дка. Това излиза наяве от чисто нов Закон за виното и спиртните питиета, признат от кабинета “Борисов” и чакащ ред да се гледа в Народното събрание.

На процедура, този закон публично вкарва използването и в България на еврорегламентите за интервала от 2016 до 2030 година, като над 2 години лиши напредването му от първи план до утвърждението му от Министерски съвет. През това време течеше и връзка сред българското министерство на земеделието и Брюксел. Изпълнителната организация прилагаше европравилата със заповеди в изчакване на валидирането им със закон и твърди, че забавянето няма да се глоби от Европейска комисия.

Законът изисква всяка година до 1 май шефът на Изпълнителна организация по лозата и виното (ИАЛВ) да дефинира период за подаване на заявки за позволения за нови лозови насаждения, който не може да бъде по-кратък от 30 дни. Кандидатстващите лозари ще би трябвало да ползват и документи като нотариален акт или документ за наем, даващи им правно съображение за земята, върху която ще садят лозята. Те би трябвало да са за период не по-малко от 3 винарски години, последващи годината на подаване на заявката, и да съдържат експлицитното единодушие на притежателя на парцела за основаване на лозови насаждения, написа в плана.

Разрешенията за нови насаждения ще се издават не по-късно от 1 август и ще бъдат със период на годност от три години.

“Целта на прелюдия механизъм е опазване на качеството и престижа на виновността, създадени в ЕС”, се споделя в претекстовете на закона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР