Винаги в политиката става въпрос за власт и пари, заяви

...
Винаги в политиката става въпрос за власт и пари, заяви
Коментари Харесай

Осман Октай за “топлата връзка” между смъртта на Илия Павлов, Доган и Пеевски

Винаги в политиката става въпрос за власт и пари, съобщи Осман Октай – създател на Движение за права и свободи, някогашен народен представител, някогашен зам.-председател на партията. Той описа за модела “Доган ” и уточни, че няма по какъв начин който и да е да направи деяние, което да не е глобено от Доган.

Задкулисието ръководи и в този момент, счита Октай. Според него “не инцидентно, че е толкоз експанзията против опита за смяна, опита за борбата за смяна, вълната за смяна ”. Той обаче не разпознава смяната с персони и партии.

Осман Октай разкри, че е имал среща с Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров преди изборите.

“Опитах се да им обясня, че тази работа с доверчивост и просветеност няма да се отвоюва страната и трябва да са подготвени за всякаква борба. Напоследък виждам признаци на отстояването на крепостта на смяната, изключително последната седмица към дерогацията. Бойко и Пеевски към този момент са в комбина. За първи път отстояват, само че бъркат тактиката при конструирането на властта ”.

Предстоят европейски избори, подсети Октай и добави: “Много от водачите на Европейски Съюз са станали подвластни от Москва. Ще бъдат осветени доста и в този момент треперят всички. Срещу европейските избори ще има осветление на цели семейства от европейското семейство, които се прегръщаха с хора като Бойко. Ще има доста събития ”.

Осман Октай описа за околните си връзки, които е имал с Ахмед Доган. Според него би трябвало да се учи и историята на партиите, защото нещата се повтарят.

Осман Октай за “топлата връзка ” сред гибелта на Илия Павлов, Доган и Пеевски

Той подсети знакови събития за партията, като преврата против създателите на Движение за права и свободи в Кърджали през 1996 година, след което е последвала смяна в устава и напускането на Ахмед Доган. През 2001 година като зам.-председател на Движение за права и свободи Октай е основал фонд “Избори ”. Когато пристигнаха листите, Доган не беше препоръчан да води нито една листа, подсети той и добави: “Тогава стана огромна драма. Нямаше ги и представители, авансово даден лист на групировките ”. Според него тази история е съотносима със сегашната обстановка.

“Тогава Доган остана да води листата в Добрич и с гласовете от Турция го вкарахме в Народното събрание. Решихме, че ще се успокоят нещата ”, спомня си Октай. И продължи:

“На първото съвещание на ПГ, дружно с Централното оперативно бюро, когато Доган преди съвещанието беше в Бистрица с Илия Павлов. Отидох да го поканя да пристигна да почете. Той сподели, че разпуска ПГ, Централен съвет, Централно оперативно бюро, тъй като тези хора са го унижили. Тогава в символ на митинг аз си подадох оставката. Тогава на 4 очи аз го попитах “Какъв ти е казусът с Илия Павлов? ”. Той сподели тогава, че му дължи 700 хиляди $ и по тази причина той има проблем. Ахмед продаде ръководството на Симеон тогава за 700 хиляди $ ”.

По-нататък това въздействие на Илия Павлов върху ръководството, изключително по времето на тройната коалиция, му костваше гибелта, продължи описа си създателят на Движение за права и свободи.

Още когато като физическо лице направиха Доган притежател на Топлоелектрическа централа “Варна ”, тогава споделих, че това е огромен капан за самия капан, подсети още Осман Октай. И сподели: “Представете си какво се е случило, когато е получил изпълнителен лист за 35-36 млн. да заплати като притежател на Топлоелектрическа централа “Варна ” ”.

“В един миг Доган става пленник с партията и всички тези хора на тази обстановка. Трябва да се намерят тези пари ”.

Това се случва през август 2023 година От тогава стартират процесите, счита той.

“Пеевски е легендата, унищожител и не е градител. Той е комбинативен ”, разяснява Октай.

“В тези негови дейности, изключително към разпределянето на кредитните активи на КТБ, той направи заложници доста хора и в журналистическата колегия, и в правосъдната колегия, в политическата колегия и във всички браншове на живота. По този метод в техните уста той е огромен воин. В един миг обстановката е друга – той е посочен по “Магнитски ”. Защо Доган рискува освен престижа на партията, дразнейки Америка, Британия, Брюксел. Първо го назначава за ръководител на ПГ, в този момент към този момент публично той го номинира за ръководител на Движение за права и свободи ”.

“След раздялата ни с Ахмед и след гибелта на Илия Павлов на празния стол беше комплициран Делян Пеевски. Винаги някой финансово би трябвало да обезпечава комфорта на Ахмед и сараите през годините ”, изрече мнението си създателят на партията.

Ръкоплясканията на Пеевски по време на съвещанието демонстрират доколко тези хора са се сковали от боязън, разяснява той. И още: “Видяхте по какъв начин Доган се разправи освен с Лютви Местан, само че и с Карадайъ ”.

“Аз съм уверен, че до националната конференция ще има доста огромен спокоен ропот. Протест върху всичко това, което направи Доган, като ги унижи на това съвещание с външно лице ”. Така разяснява той, като уточни, че на първия ред са стояли знакови фигури от Движението.

Според него несправянето с делото във Варна напълно се пада първо върху Мустафа Карадайъ. По думите му ако Делян Пеевски не извърши обещанието си да откри парите за Топлоелектрическа централа “Варна ”, ще свърши доста зле – освен като партиен водач.

“Когато сме в чакалнята на еврозоната, всяко придвижване на средства се следи. Кредитните портфейли се наблюдават. Дори кредитните портфейли на доста ваши сътрудници са още отворени, от КТБ са трансферирани посредством лицето Пеевски и са към момента необслужвани. Всичко това слага в извънредно комплицирана обстановка хора с тези отворени портфейли и кредитни досиета. Всеки гледа самичък да избавя себе си ”.

Местните феодали вършат изборите, Пеевски ги обиколи всичките, означи Осман Октай.

Според него кметовете и локалните феодали към този момент имат власт. “Независимо, че Пеевски ги обходи и ги подплаши, това не значи, че тези хора ще се подплашат толкоз елементарно. Смятам, че тези феодали ще се готвят доста съществено какви делегати ще излъчат за конгреса ”.

По думите му обаче надали някой ще посмее публично да номинира някой.

“Доган, каквото и да е целял, ще се провали и най-после ще отстъпи от всички свои планове. Както постоянно го е правил – Пеевски е бил измамен. Както изчезна Христо Бисеров, както изчезват някои хора – ще се случи същото ”, предвижда Осман Октай.

Осман Октай за предаването “Политически НЕкоректно ” по БНР.

Още вести четете в секция България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР