Винаги трябва да мислим между реалното и желаното. Реалното, което

...
Винаги трябва да мислим между реалното и желаното. Реалното, което
Коментари Харесай

Салчев: Бюджетът на НЗОК е най-добрият предвид реалностите

Винаги би трябвало да мислим сред действителното и мечтаното. Реалното, което сега е контрактувано, е 6 милиарда и 50 милиона лв. или нарастване с към 13%. Това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев. Вноските от страната са увеличени, като се съблюдава съотношението 60 на 40, добави той.

Политиките за бюджета на НЗОК са в няколко посоки:

Повече пари за извънболничната помощ  - приблизително 95 милиона е нарастването при общопрактикуващите лекари. " С ръководителя на Българския лекарски съюз д-р Маджаров се разбрахме сега, в който има изясненост на рамката в Народното събрание, да стартират интензивни диалози за разпределението на тези средства, каза Салчев.

Около 200 милиарда  допълнително ще са  парите за доболничната помощ , планува се нарастване на средствата за клиничните пътеки. " Медиците на първа линия ще продължат да получават чисти 1000 лв., защото ние доплащаме удръжките. Изплащането ще е до 31 март и три месеца по-късно - по този начин е по закон или до момента в който има изключително състояние и три месеца по-късно. 1200 лева получават медиците на първа линия в избрани места ", уточни шефът на Здравната каса

Здравната вноска си остава 8% , сега се разисква Касата да поеме потребителската такса на децата. Друга политика е  скъпоплатените медикаменти и тези за редки болести  да излязат в обособена група и да не въздействат на размера и цените на медикаментите за всеобщи болести.

Средната цена която НЗОК заплаща за коронавирус лекуване е към 50-60 лв. на пациент, изясни Салчев. Цената на PCR тестванията той акцентира, че е договорна, по този начин не се заплаща на пазарни цени.

Проф. Салчев заяви още, че сега се проверяват непозволени дейности на шефове на районните клонове на Здравната каса и следва те да бъдат освободени от служба при открити нарушавания.

" Вече стопирах да броя какъв брой пъти ми желаят оставката ", разяснява още шефът на Касата. По мотив последното искане на зъботехниците, той акцентира че те не са сътрудник на НЗОК и би трябвало да има нормативно споразумяване на нещата. " И досега нямаме предложение по какъв начин да плащаме през зъболекарите на зъботехниците ", акцентира шефът на НЗОК. За какво да си депозирам оставката, попита той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР