Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен

...
Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Сега да видим как се прави политически модел с 1 лв. субсидия

Винаги сме защитавали тезата, че партиите би трябвало да имат рационален и предвидим метод на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и доста елементарно с популистки ходове можеш да обърнеш публичните настроения против модела.
Това сподели пред публицисти министърът на финансите Владислав Горанов, минути откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи, че ще бъде препоръчан " закон за 1 лев дотация на глас ". Предвижда се смяната да влезе в действие от 1 юли.

След намаляването на дотациите на партиите на 1 лева за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 година ще бъде към 16 млн. лева, сподели още Владислав Горанов.

Министърът акцентира, че по-добро няма измислено и те (партиите) би трябвало да имат благонадежден механизъм за финансиране, какъвто е субсидирането. Но " щом Българска социалистическа партия са решили да печелят позитиви с тематиката за дотациите, ние ще им предложим тази опция ", посочи Горанов. От левицата оповестиха в края на месец май, че се връщат в Народното събрание и първото, което ще създадат е да изискат неговата оставка поради дадените по-големи дотации на политическите партии - повече от 11 лева на глас (колкото е по закон).

" Колегите от Българска социалистическа партия не откриха никакъв по-смислен мотив да се върнат в Народното събрание от това да си понижат дотациите - добре, ще ги понижим ", съобщи в отговор през днешния ден Горанов.

" Ние се опасяваме от взаимозависимост, по тази причина сме подкрепяли до момента това равнище на партийни дотации. Но откакто сътрудниците от другите партии не се опасяват, ние не сме по-лоши от тях, ще се оправим ", съобщи министърът.

Горанов означи, че като министър на финансите постоянно е защитавал тезата, че " партийните дотации би трябвало да бъдат задоволителни, тъй че партиите да бъдат релативно самостоятелни, да могат да финансират структурите си и избрани политически дейности ".
" Но щом един референдум (организиран от " Шоуто на Слави " - б.р.) сподели сходно въодушевление в българското общество, откакто ние като политици съумяваме да ги настроим против нас, дано да забележим по какъв начин може да се прави политически модел с 1 лева ", разяснява Горанов. Той уточни, че откакто систематичните партии в Народното събрание са почнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може.
Какво ще е изменението в закона

Финансовият министър изясни, че в Народното събрание към този момент е входирано изменение в Закона за бюджета за 2019 година, с което от 1 юли годишният размер на дотацията за всеки автентичен глас се дефинира в размер на 1 лева След 1 юли - за второто полугодие, размерът на дотацията ще бъде по този начин преизчислен, че да се получава тъкмо по 1 лева, изясни Горанов. Теоретично икономиите за бюджета биха възлезли на към 16-18 млн. лева за 2019 година

Ако в този момент годишно са планувани към 38 млн. лева на база на резултатите от последните избори, в бъдеще партиите ще получават годишно към 3 млн. лева, означи министърът.

На 4 юни Върховната административна прокуратура сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура поради по-високите дотации за партиите през 2018 година Проверка на ВАП за това дали има нарушавания е посочила, че на петте политически партии и обединения (ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ) погрешно са изплатени суми, доста надвишаващи полагащата се дотация от 11 лева за един автентичен глас, в нарушаване на закона.

Още същия ден Сметната палата разгласи, че е почнала одит на доклада за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2018 година. При този одит ще бъде тестван и редът за начисляване и погашение на дотациите на политическите партии. Ще бъдат взети поради констатациите на Върховната административна прокуратура.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР