Винаги след едно замразяване, което се прави като административен акт,

...
Винаги след едно замразяване, което се прави като административен акт,
Коментари Харесай

Цената на тока за битовите потребители можела да скочи и с 15%

Винаги след едно заледяване, което се прави като административен акт, цените се покачват. Но защото не се знае дали 3 месеца ще продължи този мораториум, който беше въведен от Народното събрание, или ще бъде за по-кратък интервал, не може да се дадат точни оценки. Може единствено да се каже качествено, че ще се покачат цените. Това сподели пред bTV ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов.

Предварителните планове за повишение на цената на електрическата енергия за битовите консуматори са били за 11,5%.

По думите на Иванов допустимо е цените да се покачат с повече от плановете, които са създали за януари, в случай че не се направи някаква спомагателна отплата.

" Това би трябвало да бъде цена, която с изключение на да регистрира нашето предложение за 1 януари, само че и за интервала, който следва като интервал на мораториум.

Биха могли тези проценти да са 15, само че въпреки това има и други фактори. Ако държавното управление, отчитайки отрицателния резултат от този мораториум, предприеме спомагателни компенсационни ограничения, това ще значи, че ще намалее този % ", изясни Иван Иванов.

Той напомни, че КЕВР не е финансова институция и може да употребява единствено регулаторните принадлежности.

Първоначалните калкулации за повишение на цената на електрическата енергия са били за 64%, сподели още Иван Иванов.

„ Именно, употребявайки значително Фонда „ Сигурност в енергийната система” и други регулаторни принадлежности ние намалихме цената на покачването на 11,5% а декларирахме, че в случай че се понижи Данък добавена стойност от 20 на 10%, на практика няма да има покачване на цената за битовите консуматори “.

Той разясни, че са употребявали всичките си благоприятни условия, с цел да понижат от 64% на 11,5%.

„ Ние не сме в обстановка безусловно всичко да покрием и това го бяхме обяснили тогава на служебното държавно управление.

Иванов добави, че към момента няма отговор от държавното управление и, че не са ги потърсили даже за разговор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР