Винаги се вълнуваме, когато ни предстои да караме модел на

...
Винаги се вълнуваме, когато ни предстои да караме модел на
Коментари Харесай

Citroen C4 X: безспорно интересен и леко нелогичен

Винаги се вълнуваме, когато ни следва да караме модел на Citroen, тъй като в никакъв случай не знаем какво да чакаме. Френската компания е една от дребното, които не стопира да опитва и рядко играе на несъмнено, което е почтено за почитание. Особено в подтекста на това, че същата компания е част от голям конгломерат, в който характерността е все по-трудно достижима.

В Citroen някак си съумяват. Може би малко принудително, може би малко изкуствено и не толкоз достоверно и налудничаво като преди, само че съумяват да основават коли, които се отличават. И Citroen C4 X е следващият образец за това, като може би най-различното в този автомобил, са неговите пропорции.
 Снимка 636838

Трудно е да се обяснят пропорциите и кое им е толкоз особеното, само че най-общо казано, това е кола, която погледната под избран ъгъл, не наподобява на нищо друго, което сме виждали. Отпред дизайнът започва безапелационно като кросоувър, в междинната си част припомня на типичен седан с четири порти, а задната част е нещо приблизително сред комби и седан.
 Тест драйв, Citroen C3 Aircross и по какъв начин френският изискан в никакъв случай не омръзва
Citroen C3 Aircross - френски изискан, който в никакъв случай не омръзва

Защото не ни трябват доста коне, с цел да се забавляваме

И всичко това е съпроводено от солидни елементи в черна пластмаса в долната част на двете брони, както и декоративни прагове от същия материал с много нетипична форма.

И тъй като буквата X на задния похлупак би трябвало да се оправдае, моделът разполага с огромни джанти и високо окачване, с цел да не се тормозим, когато се наложи да кривнем от правия път. Буквално.
 Снимка 636830

ПАРАДОКС

Парадоксът се крие в това, че макар нахалния си кросоувър дизайн, C4 X не предлага висока позиция на седене, нито 4х4 задвижване. Сядайки зад кормилото, усетихме потребност да смъкнем седалката оптимално надолу, което мигновено ни сложи в позиция на седене, присъща за лек автомобил и би трябвало да признаем, че това несъгласие ни хареса.
 Снимка 636833

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: C4 X PureTech 130 Работен размер: 1199 куб. см. Мощност: 131 к.с. Въртящ миг: 300 Нм Ускорение: 9.5 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 206 км/ч Среден разход: 4.8 л/100 км Трансмисия: 8-степенна автоматична Базова цена: 40 283 лева.
Благодарение на дължината на купето, пространството вътре е повече от положително, което прави C4 X добър избор и за по-високи и едри хора. До задната седалка не стигнахме, само че я тествахме с детско столче и четиригодишно в него, което имаше премного място и даже не съумя да изрита предната облегалка, въпреки сериозните си опити.

Проблемът откъм гърба е по-скоро в пространството за глава, което е малко лимитирано, поради спускащата се линия на покрива. Общо взето, това е първата и класическа жертва, която всеки автомобил с Coupe-образен профил дава. Едното за сметка на другото.

Основно поради формата на купето бихме се обзаложили, че задният похлупак се отваря дружно със стъклото, само че Citroen C4 X ни изненада и тук. Багажникът се отваря като на седан, което има и плюсове и минуси. Основното предимство е, че капакът е много лек и елементарен за потребление, само че минусът е, че отворът за товарене не е толкоз огромен, колкото на хечбек колите. Въпреки това, багажникът е голям.
 Снимка 636832

Което не значи, че C4 X не може да натовари доста. Пространството откъм гърба е солидно, тъй че на пасажерите няма да им се постанова да се лимитират и ще могат да вземат всичките си обичани обувки и занимание аксесоари за идната почивка.
 Снимка 636831

Парадоксална е и позицията на най-използваното нещо във всеки автомобил - въртящия се бутон за надзор на звука на аудио системата. Вместо посредата или вляво на централната подпора, в  C4 X той се намира вдясно и се постанова съществено разтягане от страна на водача. От друга страна, бутони за контролиране на звука има и на кормилото, тъй че казусът не би трябвало да е проблем.

Точно такива дреболии отличават C4 X от останалите коли на пазара. Отличават го и много удобните и красиви седалки, които с изключение на електрически настройки и отопление, оферират даже функционалност масаж, което е впечатляващо за автомобил в този клас.
 Снимка 636836

В ДВИЖЕНИЕ

За благополучие, парадоксите в Citroen C4 X са лимитирани в дребни елементи в стилистиката, ергономията и излъчването. Когато приказваме за мотор и скоростна кутия, обаче, опити и странни решения няма. И по този начин би трябвало да бъде.

Тестовият автомобил беше оборудван с 1.2-литров 3-цилиндров турбо бензинов мотор с мощ 131 к.с. и 300 Нм оптимален въртящ миг. Той е смесен с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия и задвижва единствено предните колела. Честно казано не виждаме и причина да е иначе, тъй като това не е автомобил, с който бихте желали да преодолявате нещо по-различно от зле поддържан междуселски път - просто не е в природата му.
 Снимка 636829

Може да : вдигне 200 км/ч Не може да : е логически понякога Липсват му: пространство за глава отзад
Трансмисията превключва доста " мазно " и прави по този начин, че мощността на скромния като размери мотор да се усеща съответна за немалкото купе. Единствената ни забележка е, че е от време на време се усеща " планиране ", когато очаквате по-рязко и бързо ускоряване. Което е предстоящо от мотор със единствено 3 цилиндъра. Същото важи и за Start/Stop системата, която сработва навръх място, само че работата ѝ би могла да бъде и по-прецизна. Окачването също е съответно и не разрешава на купето да се " люшка " в завой, само че по павета и неприятен асфалт е малко шумно.

Останалото е отлично. Citroen C4 X с лекост може да поддържа доста по-висока скорост от разрешената на автомагистрала, което е добре, в случай че ви се наложи да изпреварите някой камион или планирате да карате по немските аутобани, където ограничаване няма.

Максималната скорост надвишава 200 км/ч, което преди 15 години може би щеше да провокира единствено смях, само че в днешно време броят на колите, които не могат да доближат заветното число са доста, тъй че почитаме това умеене на модела. Колкото до разхода, без никакво усърдие от наша страна, успяхме да реализираме разбъркан разход от 7 л/100 км за към 400 изминати километра.
 Снимка 636828

Citroen C4 X несъмнено е забавен автомобил. Най-вече с това, че не го е боязън да опитва. Да, опитите му са умерени, деликатни и добре премислени, само че въпреки всичко са нещо друго в море от тъждественост.

Разбира се, където има опити, има и пропуски, като да вземем за пример цялостната неспособност да демонтирате подглавника на задната седалка, тъй като се опира в задното стъкло. Но какъв брой постоянно би се наложило това? А и даже да се наложи, човек просто би трябвало да сгъне облегалката, с цел да си обезпечи повече място.
 Тест драйв: Citroen C5 X - най-големият комплимент за всеки фамилен автомобил
Citroen C5 X - най-големият комплимент за всеки фамилен автомобил

И смахнат, и разумен

Германски инженер не би позволил сходни произволи, само че точно тези произволи вършат от C4 X това, което всеки Citroen би трябвало да бъде. А точно автомобил, който отваря тематика за диалог, функционален, софтуерен и удобен е, само че в това време в него има нещо друго, нещо пиперливо, нещо налудничаво. Нещо от наследството на величествения Citroen DS, който показва завиващи фарове на света тогава, когато другите не са и сънували такава екстра.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР