Винаги се намират поводи за ескалация на напрежението между Сърбия

...
Винаги се намират поводи за ескалация на напрежението между Сърбия
Коментари Харесай

Николай Коев: За Балканите е добре да има омиротворяване между Сърбия и Косово

Винаги се намират мотиви за ескалация на напрежението сред Сърбия и Косово, което говори за неготовност и на едната и на другата страна да седнат на масата на преговорите и да намерят пътят към единодушие. Това разяснява в предаването " Това е България “ на Радио " Фокус “ дългогодишният сътрудник на Българска телеграфна агенция в Сърбия Николай Коев във връзка ескалиралото напрежение сред двете страни.

" Струва ми се, че има някаква симптоматика, която води до усмиряване на пристрастеностите ", добави Коев. Той заяви, че на 15 декември, след няколко дни представители на Европейски Съюз ще посетят Прищина и след това Белград. Явно се дава втори ход на дипломацията, сподели Коев. Този ход дава известна доза оптимизъм, че барикадите ще бъдат свалени и тази рецесия също ще отшуми, счита Коев.

Според него, към този момент ситуацията е много трагична и тежка, само че все пак и този път ескалацията ще отмине и ще остане в предишното. Няма, обаче да изчезнат фундаменталните различия между двете страни в спора. Сърбия счита Косово за своя територия, а Косово е нова страна и желае да се потвърди. Няма особени резултати във връзка с дипломацията, тя е в дълг и на двете опълчени страни в спора.

Николай Коев счита още, че не би се намерил към този момент съответен мотив за изпращането на сръбски контингент в Косово. До това няма да се стигне, тъй като първо трябва да се изпрати искане до главнокомандващия на КейФОР, за да се позволи. Това може да се случи единствено в случай че в това време възникне тежка провокация и случай, който да подтиква процеса. " Нямам чувството, че обстановката е напълно близо до точката на шупване. Дано не бъркам. Няма да се стигне до изпращане на сръбски елементи. Все отново се надявам да бъде даден ход на дипломацията ", сподели още Коев.

Според него, в тези предпразнични дни хората се готвят за по-приятни прекарвания, а не за борба.

Коев счита, че в случай че бъде реализирано все пак споразумение, то би трябвало да е трайно, с дълготрайна вероятност. Не бих споделил, че европейската дипломация се справя добре със ситуацията в Косово. Всяка от двете страни има своите причини, би трябвало да се откри онази пресечна линия, която да ги докара до единодушие. Когато геополитиката се намеси в решаването на местни спорове всичко стана доста мъчно, счита Коев. 

" За България е хубаво да има омиротворяване между двете страни, както и за задачите Балкани. Добре е, когато на Балканите няма спорове, добави Николай Коев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР