Винаги съм за една силна и обединена Европа и се

...
Винаги съм за една силна и обединена Европа и се
Коментари Харесай

Бойко Борисов пред Панорама: Винаги съм за една силна и обединена Европа

Винаги съм за една мощна и обединена Европа и се пробвам да уравновесявам сред крайните настроения, които се пораждат в Европейски Съюз - това сподели министър председателят Бойко Борисов в особено изявление от Брюксел за предаването " Панорама ". Борисов добави, че надалеч не е в едната позиция единствено канцлера Меркел или от другата единствено Виктор Орбан. Много по-дейни сега са Италия, Гърция, Кипър, Вишеградската четворка и така нататък, посочи министър председателят.

МИГРАЦИЯ
Темата " Миграция " фактически е тежката разграничителна линия, която върви в двете направления, сподели министър председателят и посочи, че точно преразпределението на мигранти, релокацията, вторичното придвижване и надлежно страните, които сме на първа линия, настояваме прецизно да се съблюдават разпоредбите. И не инцидентно е България, която се дава за образец, добави министър председателят.
Бойко Борисов, министър-председател: Защото с изключение на оборудванията, които направихме, се влага и в кораби, и в техника. Разбира се благодарих и през днешния ден на Европейския съвет за парите, които ни отпуснаха за нова техника. В това отношение мисля, че сме образец и помолих Жан-Клод Юнкер да направи в идващия Съвет една информация всяка една страна от първите линии, пък и освен, от европейските страни - какъв брой трафиканти всяка една от страните е задържала, има правосъдни производства и осъдила към този момент. Запознах ги и с казуса, който имаме сега, че деца стават трафиканти, само че и този проблем го отрегулирахме. Ние сме водеща страна в доказването на опцията, че можем да се оправяме с миграционния поток и че съглашението с Турция работи. ШЕНГЕН
Темата " Шенген " се разисква и в този момент и Шенген във типа му, в който ние го познаваме, той към този момент не съществува, тъй като доста от сухопътните граници в Европа подлежат на граничен надзор, сподели Борисов и добави, че най-вероятно на Съвета през март ще се гледа тази точка - за Шенген по въздух.
Бойко Борисов, министър-председател: Вие виждате, че и Екологичен потенциал, и Европейска комисия са безапелационни - за какво единствено въздух и вода - тъй като доста от страните в Западна Европа ги е боязън, че при друго държавно управление или при несправяне на България, която в случай е призната със шенгенски граници по суша, мигрантския поток от Гърция през България, Румъния, Унгария към този момент ще стигне до тях единствено през шенгенски страни. ПРОЕКТИТЕ " ТУРСКИ ПОТОК " И ХЪБ " БАЛКАН "
По тематиката " Турски поток " министър председателят съобщи, че има ясно предпочитание от страна на Турция и Русия тръбата да премине през България. Днес започва и газовия хъб " Балкан ". Това се тематики, които изискват доста политическа воля и народен консенсус, само че за жалост по такива тематики не се приказва. Ние може през днешния ден да вземем решение и да кажем подписваме, изясни Бойко Борисов.

Именно по тази причина държавното управление е работило две години по газовия хъб " Блакан ". Борисов напомни, че самият Юнкер е декларирал тогава, че Европа стои зад газовия хъб " Балкан ". Има трети либерализационен пакет и той споделя - би трябвало да има постоянно размери, които да могат да бъдат употребени от трети страни. България има такива размери от " Хан Аспарух ", " Силистар ", Азърбайджан и терминала за полутечен газ в Александрополис, посочи министър председателят.
Бойко Борисов, министър-председател: Около 3 милиарда коства построяването на новата тръба, която да води до Сърбия и да продължи към Унгария и Австрия. Ние би трябвало да предвидим бюджет или да седнем с по този начин наречената политическа класа, опозицията и с президента, и да се каже по какъв начин да се финансира. И има ли риск. Борисов разказа няколко разновидността: Бойко Борисов, министър-председател: Първият - финансираме го със лични средства и заравяме 3 милиарда лв. подземен в тръби. Обаче глобите стават против Русия такива, че в един миг се получава подобен резултат, че не идва газ и ще се озовем с нови три милиарда подземен, както имаме три милиарда под формата на реактори на Дунава.
Вторият вид, съгласно Борисов, е в плана да вземат участие сътрудници. Тогава би трябвало полемика кои да бъдат те и метод, по който ще се строи. Имаме ясно предпочитание от Русия и Турция да продължи потока през България, подкрепено с писма и обществени изявления на президентите на Сърбия и Унгария и канцлера на Австрия. Като първи би трябвало да намерим техническото решение, изясни Борисов.
Бойко Борисов, министър-председател: Приемаме, че тръбата към този момент е пристигнала по какъв начин ще я разпределяме, по какъв начин ще я транзитираме, думата 100 % пренос е неразрешена, споделям в кавички, тогава Европейска комисия незабавно ще ни наложи наказания. Сиреч би трябвало в газовия хъб да се организира търговията. Има и други доста деликатни моменти. ЗАДЪРЖАНИТЕ УКРАИНСКИ МОРЯЦИ
Борисов съобщи още, че съветската страна би трябвало да освободи украинските моряци.
Бойко Борисов, министър-председател: Не им се меся в правосъдните процедури, само че би било огромен жест към родителите, към роднините на тези момчета. Те не са отговорни. Да освободи като жест моряците, арестувани в морето. Страхът ми е от война. Тази борба и вътрешнополитеческа нужда от зложелател в доста от страните да не избие в тази територия Черно море и нагоре към Украйна, тъй като просто ще бъдем по този начин наранени, че няма да имаме късмет доста, доста, доста евентуално и за това желая тези геостратегически планове да могат да минат през България, тъй като там където има газопроводи, там където има нуклеарни реактори война няма.
На въпрос допустимо ли да бъдат поискани трети предварителни избори следващата година, Борисов съобщи, че те ще костват 50 милиона. По думите му, по-добре е парите да се похарчат за друго, като да вземем за пример Великденски бонуси. През май ще има евроизбори и тогава ще стане ясно кой какъв брой е мощен.

За отношението си с президента Румен Радев, министър председателят Борисов сподели, че нито един път не е застанал против негово решение.
ПРОТЕСТИТЕ
По думите на Борисов, стачкува се в цяла Европа и в целия свят. Протестът е демократична форма, с цел да изразиш противоречие, мнение или предпочитание. На базата на тези митинги, въз основата на разговора изпълнихме всички претенции, които бяха обективни и по-късно нещата се успокоиха, сподели той. Според него, огромни промени се вършат мъчно, тъй като се накърняват ползите на много пластове в обществото. За образец Борисов даде ТЕЛК-овете, където има нарушавания, само че в този момент е предоставено да се ревизира, за какво да вземем за пример в област Силистра има близо 30% хора с инвалидни пенсии, а в Бургас са 6%, за какво във Враца и Монтана са 28%, а в други са 6-7%. Действително хиляди хора имат потребност от тази поддръжка, само че има и други, които злоупотребяват. Трябва да създадем по този начин, че хората да са уверени, когато от налозите им отиват пари за тези ТЕЛК-ове са на верните места за заболели и нуждаещи се хора, изясни Борисов.
БОЛНИЦА " ЛОЗЕНЕЦ "
Относно преструктурирането на държавна болница да стане педиатрична, Борисов сподели, че никой не е желал да я закрива. Но след гневна опозиция, по думите му, тя ще бъде трансферирана към здравното министерство, с цел да си остане УМБАЛ. Премиерът добави, че не желае Министерски съвет да управлява лечебни заведения. " Молбата ми е Народното събрание да се съгласи тази болница да отиде в системата на опазването на здравето и да ни освободят от отговорността за тази болница ", сподели още Бойко Борисов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР