Винаги съм твърдял, че македонският въпрос може да бъде затворен

...
Винаги съм твърдял, че македонският въпрос може да бъде затворен
Коментари Харесай

Груевски: България използва ЕС, за да ни изнудва

Винаги съм твърдял, че македонският въпрос може да бъде затворен единствено когато това е в полза на Македония и македонския народ и единствено това ще донесе дълготраен мир и непоклатимост на Балканите, обратно на стремежите на някои съседи. Докато това се случи, той освен ще остане отворен, само че ще провокира доста междудържавни проблеми, произшествия измежду сензитивно население и доста други нежелани обстановки.

Това написа във " Facebook " някогашният македонски министър председател Никола Груевски по отношение на последните събития в връзките сред България и Република Северна Македония.

Неслучайно, колкото и да ни се искаше, с цел да няма спънки по пътя към Европейския съюз (ЕС), дълго време ръководеното от мен държавно управление не реализира единодушие с България по текста на контракта за другарство, нито пък одобри взаимните празненства, които желаеха от нас още тогава, напомня той. Припомняме, че точно подписа на Груевски като министър-председател седи под Договора за добросъседство сред двете страни от 2017 година, на база на който се сътвори и така наречен историческа комисия, която не реализира доста действителни резултати, с цел да се стигне до извършени няколко Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев.

Намеренията и клопките бяха толкоз явни, че всеки, който даже и малко схваща от политика и история, можеше да ги види. Още повече, когато като всяко съществено държавно управление би се съветвало с научни служащи от региона на историята.

Сегашното държавно управление неразумно и преждевременно влезе в случката да подпише контракта с България единствено за два месеца откакто пристигна на власт. Виждаме следствията през днешния ден и ще ги забележим още веднъж. Тогава беше значимо да се покаже някакъв сякаш бърз триумф и да се каже, че ние сме отговорни за всичко и казусът не е в България и техните несъответстващи условия и условия.

Правителството, което управлявах, се опълчи на вмъкването на израза " обща история ". Беше ясно, че като има силата от участието в Европейски Съюз, България ще я употребява, с цел да показа македонската история като българска и македонските революционери като български и ние би трябвало да приемем това. От това съглашение произтичат днешните проблеми и новите условия и условия на прилежаща България с промени в конституцията, тържества и други, от които произтичат нежелани произшествия, отрицателна сила и в допълнение утежняване на междудържавните връзки, смята той.

Когато обсъждахме въпроса за това съглашение и текста му, който към този момент беше изпратен за гласоподаване в Народното събрание, на съвещание на изпълнителната комисия в партията, помня, че там споделих, че най-големият (макар и не единственият) проблем в съглашението е взаимната историческа комисия, тъй като силите ни са асиметрични. Имайки поради, че те са, а ние не сме член на Европейски Съюз и желаеме да бъдем и тази комисия ще се трансформира в основен инквизиторски инструмент за изнудване с сякаш научно прикритие.

То няма да има нищо общо с историческата просвета, а ще бъде политически инструмент на източната ни съседка за реализиране на нейните вековни цели, македонската история, език, еднаквост и нация да придобият български темперамент, написа още Груевски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР