Винаги съм призовавал за незабавно спиране и затваряне на външните

...
Винаги съм призовавал за незабавно спиране и затваряне на външните
Коментари Харесай

Борисов: Винаги съм призовавал за незабавно затваряне на външните граници на ЕС

Винаги съм призовавал за неотложно прекъсване и затваряне на външните граници на целия Европейски Съюз. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Премиерът пристигна в Народното събрание, с цел да отговори на обвиняванията от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за политиката на държавното управление, обвързвана с мигрантите. В декларация от името на партията Нинова съобщи, че с политиката си страната ни заменя сънародниците си, които гони в чужбина, с бежанци.

„ Вчера в 21.00 часа имахме Съвет по национална сигурност, на който участваха и президентските съветници, службите на сигурност и сме разгледали всички елементи по тези тематики. Срещата в неделя е изключителна, не знам за какво са я създали. Днес, 14.45 ще се чуя и с Виктор Орбан, в събота – с канцлера Меркел. По принцип няма такава процедура, рядко се прави, само че тя е отворена за всички министър председатели и канцлери, които желаят да вземат участие “, изясни Борисов.

„ Преди години, на всички препоръки, от което има и протоколи, аз съм държал една и съща позиция. За първи път аз им споделих, че би трябвало да създадем центрове за убежища и сигурност на територията на Европейски Съюз, наоколо до военните спорове. Една част от сътрудниците ме упрекнаха, че това било в интерес на Турция и на тези, които се бият в Сирия. Да, само че в Йордания има 2 млн. бежанци и те не са в Европа и чакат времето, в което да се върнат “, добави още той.

Борисов изрази вяра на срещата през месец юли сред президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин да бъде комплициран завършек на войната в Сирия.

В изявлението си министър председателят още един път изведе на напред във времето нуждата от затварянето на външните граници на Съюза. „ На всяко контролно-пропусквателен пункт да се позволяват единствено лица, бягащи от войната. Войната, която ние, в нашите съюзи, дали с причина или не, само че директно участвахме. Трябва да си платим за това. Плащането обаче става в центрове отвън територията на Европейски Съюз – в Либия, Йордания, Турция. За това съглашението с Турция би трябвало да работи, в противоположен случай за България има риск “, добави министър-председателят.

Според него страната ни регистрира нулева миграция в продължение към този момент на година и половина, а службите за сигурност осуетяват противозаконни опити за секване на българо-турската граница, а хванатите мигранти са прибирани назад в Турция, според подписаното съглашение.

„ Не по този начин е ситуацията с Гърция. Подготвили сме информации, които в неделя ще ги дам на сътрудника Ципрас. На нашите термо камери се виждат бежанци, по 30-40 индивида, влизат в някоя гръцка плантация, а нашите граничари се обаждат на техните. Вижда се по какъв начин двойката патрул отива, ревизира, връща се и споделя, че няма нищо “, описа министър председателят.

„ Едва когато е обезпечен този развой и няма нови мигранти, би трябвало да разделим на две тези, които са пристигнали в Европа. За бягащите от войната би трябвало да се погрижим досега, в който войната свърши и те бъдат върнати да си възвръщат разрушените страни. Икономическите мигранти би трябвало да се връщат, в случай че не ги желае някоя страна. България не желае такива “, добави още той.

Премиерът се обърна към групата на „ Българска социалистическа партия за България, откъдето разкритикуваха държавното управление и го упрекнаха в липса на ясна позиция по тематиката. „ С наслаждение ще пристигам всякога, единствено да не ме викате по този начин истерично да се явя неотложно. Извикайте ме обикновено. Ако не дойда, тогава ме нахокайте “, зави Борисов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР