Винаги пътувам с тях, вече 30 години. Но се разболях

...
Винаги пътувам с тях, вече 30 години. Но се разболях
Коментари Харесай

Тежка болест спасила световраченка от зловещата катастрофа със 17 трупа! А Фандъкова и кметицата Райчева...

„ Винаги пътувам с тях, към този момент 30 години. Но се разболях от бронхит. На инжекции съм и по тази причина този път не потеглих. Боже, изгубих всичките си приятелки, няма такава покруса. Ще вървя при попа да го помоля да направи водосвет, такова знамение не се е случвало тук “, показа Валя, която е част от певческа група „ Иглика “ в Световрачене, съобщава  в. Монитор. 

Жената не сдържаше сълзите си. Всички починали и ранени са й близки. Познавала и  13-годишния Жорко, който загуби живота си в злокобната злополука край Своге .

„ Такова положително дете, танцуваше доста хубаво. Пълнеше ни душата. От известно време обаче, не идваше в клуба и даже го питах да не би да е афектиран нещо. Каза ми: „ Няма такова нещо, лельо Вале. Нали знаеш, че обичам да пътувам. Като съм свободен, отново ще стартира да пристигам “. Познавам и водача на рейса. Много добър човек, постоянно сме пътували с него, когато сме с дребния рейс. Не сме имали в никакъв случай проблеми “, описа още Валя.

Преди време тя самата била ръководител на пенсионерския клуб в селото шест години. Познавала добре и сегашната уредничка Бистра.

„ Много добра жена, аз я предложих да я назначат. Слава богу, разбрах, че тя е добре към този момент и може би след ден ще я изпишат. Била е на първите седалки, покрай водача, по тази причина се е избавила “, сподели още дамата.

Друга световраченка - баба Йонка, пък показа, че също пътувала постоянно на екскурзии, проведени от пенсионерския клуб. Този път обаче отишла на посетители на другарка в Бургас и по тази причина не съумяла да замине. Тя е съседка и на една от дамите, починали в злополуката край Своге, и бабата на Жорко - Дарина.

„ Не мога да допускам, за какво и детето?! Моля се единствено Симо да оцелее, ще го виждам като майка, с цел да има кой да се грижи за него “, сподели още баба Йонка.Десетки световраченци отидоха през днешния ден в храма в селото, където бе отслужен молебен за починалите. 

Никой към момента не може да повярва какво се е случило със съселяните им. Някои пък научаваха за гибелта на свои другари в църквата. Разказваха си даже по какъв начин групата е получила грамота, само че не съумели да си я вземат, тъй като бързали да си потеглят и да минат през манастира „ Седемте престола “.

„ Случи се най-голямата покруса в нашето обитаемо място. В един ден изгубиха живота си доста хора. И то след поклонническо пътешестване. Били са в храм божий. Познавах персонално множеството от тях, бяха положителни християни и постоянно идваха тук “, сподели отец Атанасий, който служи в църквата " Св. безсребърници Козма и Дамян " в Световрачене.

В храма пристигнаха да възпламенят свещ и другари на Жорко. Децата не сдържаха сълзите си.

На молебена в селото в деня на народен печал участваха и кметовете на София Йорданка Фандъкова, на регион Нови Искър Даниела Райчева, както и на с. Световрачене Светла Николова. В храма пристигна и водачът на алените Корнелия Нинова.

Във вторник са и първите три погребения в Световрачене, измежду тях и на дребния Жорко. Кметът Светла Николова увери, че околните на починалите ще бъдат подкрепени финансово от общината.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР