Винаги ли трябва да се отнема шофьорската книжка при престъпление

...
Винаги ли трябва да се отнема шофьорската книжка при престъпление
Коментари Харесай

Гешев пита ВКС: Кога се отнема шофьорската книжка?

Винаги ли би трябвало да се лишава шофьорската брошура при закононарушение на пътя. Този въпрос задава основният прокурор Иван Гешев към Върховния касационен съд. От своя страна магистратите са образували тълкувателно дело, по което ще работи Наказателната гилдия на Върховен касационен съд.

Въпросът на основния прокурор звучи по този начин.  „ Разпоредбата на член 343г от Наказателен кодекс във връзка с кумулативно плануваното наказване отнемане от право по член 37, алинея 1, т. 7 от Наказателен кодекс изключва ли приложението на член 55, алинея 3 от Наказателен кодекс в случаите, в които главното наказване за осъществено закононарушение по член 343, член 343а, член 343б и член 343в, алинея 1 от Наказателен кодекс е несъмнено при изискванията на член 55 от Наказателен кодекс? “  

Наказателният кодекс планува, че при всички закононарушения на пътя - от причиняване на гибел, телесни повреди имуществени вреди, шофиране под въздействието на опиати и под въздействието на алкохол, т.е. 1,2 промила,  постоянно се лишава шофьорската брошура.

От друга страна обаче има текст от Наказателния кодекс, който споделя, че при изключителни или многочислени смекчаващи условия, когато и най-лекото, планувано в закона наказване се окаже несъразмерно тежко, съдът може да дефинира наказване под най-ниския лимит. 

Паради тази причина правосъдната процедура е друга във връзка с шофьорските книжки. Едни съдии са на мнение, че при всички закононарушения на пътя, без значение от тяхната тежест и многочислените смекчаващи условия, би трябвало да се лишава книжката. 

Други обаче застъпват визията, че казаното в закона, че при всички случаи, че лишава брошура, е единствено законодателен прийом, който е изработен с цел  законодателна спестовност. Именно заради това съдът може да реши да не отнеме книжката, когато има и доста смекчаващи виновността условия и закононарушението на пътя е леко, надлежно и наказването е под най-лекото.    
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР