Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет

...
Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет
Коментари Харесай

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато предпочитам една творба диря да има най-малко пет аргументи, а в тази ситуация с Ференц Лист те са доста повече от пет, споделя диригентът Йордан Камджалов и добавя:

Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо въздействие върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от международната премиера на " Фауст " на Лист. Концертът в зала " България " (на 21 октомври) е в навечерието на рождения ден на този безспорен талант, тъй че ще бъде като един празник. С " Генезис оркестър " ( Genesis Orchestra) търсим  монументални заглавия, както и такива, които не са изпълнявани и са принос към българския музикален ландшафт. Не на последно място тази творба може да развие всеки един музикант и слушател, без изключение. Всъщност развиването на всеки човек е главната задача на нашата активност.

И този път преди да чуе осъществяването на творбата, за публиката в зала " България " ще има музикално встъпление. С помощта на оркестъра ще бъдат показани тематики и хрумвания от симфонията, които ще вкарат присъстващите в психологическия и прочувствен свят на творбата, отбелязва маестро Камджалов. Любопитно е, че за първи път в международната процедура ще бъдат извършени и така наречен следконцертни разговори и те са планувани за 22 октомври, от 11 ч. в Сити Марк Арт Център. Целта е музикантите и диригентът да чуят мнението на публиката, да се реализира противоположната връзка.

На въпрос дали при предходни свои изяви са получавали мнения от публиката, Йордан Камджалов дава отговор:

Ние се състезаваме със себе си, с идеала, заложен от композитора. Ако би трябвало да бъда почтен, аз в никакъв случай не съм удовлетворен от себе си, от това, което вършим. Всъщност ние сме при започване на огромното изкуство, тъй като в него няма край. Ако имаше край, то нямаше да е огромно изкуство. Затова колкото повече се развиваме, толкоз повече виждаме какъв брой доста ни остава.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР