Винаги когато има противоречие на дадени конституционни понятия е добре

...
Винаги когато има противоречие на дадени конституционни понятия е добре
Коментари Харесай

Експерт разкри уместно ли е питането на Гешев за имунитета на президента

Винаги когато има несъгласие на дадени конституционни понятия е добре да се търси тълкувателната роля на Конституционни съд. Член 103 е най-общо образуван. Това съобщи в предаването "Плюс-минус " по Нова телевизия доктора по конституционно право Борислав Цеков.

Припомняме, че през днешния ден основният прокурор Иван Гешев  Иван Гешев Иван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо обучение във насочи първо запитване до Конституционния съд. Гешев изиска от конституционните съдии да изтълкуват наредбата на член 103 от Конституцията, която касае имунитета на президента и вицепрезидента.

Иван Гешев желае от Конституционен съд пояснение на член от Конституцията по отношение на имунитета на президента и вицепрезидента

"В член 103 понятия като "държавна измяна " и "нарушения на конституцията ", които са от категорията на политическите закононарушения от най-висш сан, не са изяснения нито на конституционно, нито на законодателно ниво. В този смисъл настояването е уместно”, сподели още той.

"Разглеждам настояването на основния прокурор като безкористен опит да се очертаят по-ясно рамките, в които работи прокуратурата и правоохранителната система в страната ", добави Цеков.

"При президента имаме функционален и безспорен имунитет. Тоест за дейности при и във връзка осъществявания на служебните функционалности, не се търси отговорност и той не може да бъде свален, с изключение на в двете изключения – държавна измяна и нарушавания на Конституцията” изясни още Цеков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР