Винаги е добра идея да намалим количеството на хранителните отпадъци

...
Винаги е добра идея да намалим количеството на хранителните отпадъци
Коментари Харесай

Етиленът, заради който трябва да внимаваме как съхраняваме плодовете и зеленчуците

Винаги е добра концепция да понижим количеството на питателните боклуци - това е освен метод да спестим средства, само че и да повлияем позитивно на околната среда. Един добър метод за това е да сме наясно кои плодове и зеленчуци могат безвредно да се съхраняват дружно и кои в никакъв случай не би трябвало да бъдат прекомерно близо . Ако знаем това, бихме могли доста да увеличим дълготрайността на тези храни.
 Сладко от обелки, крутони, костен бульон и какво да вършим с питателните боклуци
Как да оползотворим питателните боклуци

Вместо да хвърляме безгрижно

Всичко се свежда до това кои плодове и зеленчуци естествено създават етилен и кои всмукват този безопасен за хората газ . И това е главен принцип съгласно Джон Адлър, вицепрезидент по кулинария в. Той дава обикновен образец - съхраняването на лук с ябълки, или на лук с картофи. В първия случай резултатът ще е ябълки с мирис на лук, а във втория ще имаме покълнал лук. Последното, съгласно Адлър, важи и за чесъна.

Кулинарният специалист прецизира и, че в никакъв случай не би трябвало да слагаме ябълките в съд с други плодове, защото те отделят доста етиленов газ . Затова е добре да ги държим настрана, на разстояние от сензитивните към етилен артикули. Изключение са случаите, в които желаеме някои плодове да вземем за пример по-бързо да узреят. И в случай че бананите , които сме купили са прекомерно зелени, умерено може да ги сложим в една купа с ябълките.
 Снимка 604307

Подобно на ябълките, пъпешите също отделят доста количество етилен, който може да докара до презряване на сложени наоколо артикули. Обикновено пъпешите се съхраняват най-добре на стайна температура, само че единствено до момента в който узреят задоволително. След това се слагат наложително в ледник, само че добре опаковани.

Карфиолът е зарзават, който е доста сензитивен към етилена. Затова никога не би трябвало да го съхраняваме на едно място с ябълки, пъпеши, киви. Адлер прецизира, че той се нуждае се от циркулация на въздух, с цел да остане пресен. Удачен метод за съхранението му е найлонов плик с дупки. Ако пък е в пластмасова кутия, горната част би трябвало безусловно да отворена, с цел да има въздух. И най-добре е да бъде подложен в чекмеджето на хладилника. Същото важи и за броколите, зелето и брюкселското зеле.
 Снимка 604305

Всъщност, чекмеджето на хладилника , особено обособено за предпазване на плодове и зеленчуци, се оказва най-хубавият метод за удължение на техния живот и прохлада. Там те ще са защитени и от непотребна влага и от несъответствуваща температура. А актуалните хладилници са направени по този начин, че да може да направляваме температурата.

Все отново има някои плодове, които не са чувствителни към етилена. Такива са  цитрусите- те могат да се съхраняват на всички места, написа marthastewart.com.
 Доматеният сос и какъв брой дълго може да се съхранява след отваряне на истинската му опаковка
Колко дълго може да съхраняваме доматения сос

Разбира се, в ледник

Плодове и зеленчуци, произвеждащи етилен: авокадо, ябълки, узрели банани, грозде, пъпеш, круши, праскови, чушки, картофи, домати

Плодове и зеленчуци, чувствителни към етилен: неузрели банани, броколи, зеле, моркови, карфиол, краставици, листни зеленчуци, лук
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР