Вим Вендерс не трие номерата на покойните си приятели -

...
Вим Вендерс не трие номерата на покойните си приятели -
Коментари Харесай

Вим Вендерс не трие номерата на покойните си приятели - може да се обадят от Рая

Вим Вендерс не трие номерата на починалите си другари - може да се обадят от Рая, "призна " през днешния ден пред публицисти режисьорът, който е специфичен посетител на 22-рия "София филм фест " /СФФ/.

В последните години изгубих доста другари, сред които Хари Дийн Стантън и Сам Шепърд, мисля за всички тях все едно, че са в близост. Не им пиша есемеси, само че номерата им са в телефона ми, сподели Вендерс. По думите му, никой, който си отиде от този свят, не може да бъде сменен.

Животът си коства единствено в случай че правиш нещо, което различен не би могъл. Това е най-важното, което желая да науча студентите си - да вършат филми, които различен преди тях не е снимал. В киноучилищата ги карат да вършат тъкмо противоположното, дават им предписания. Аз самият не виждам до дъно филмите, когато схвана, че са по рецепта, сподели Вендерс.

Той е приключил преди три дни кино лентата си за папа Франциск "Човек на думата ".

Не съм мислил, че ще върша филм за папата или с негово присъединяване, само че получих писмо от Ватикана, а на папата не отказваш, изясни Вендерс.

Той е очарован от папа Франциск - счита го за най-смелия човек, който е срещал. Впечатлен е и от отношението му към хората - поздравявал персонално всеки от екипа - 8-12 души, първоначално и в края на снимачния ден.

Ентусиазъм има - времето не доближава. Обичам работата си и я правя на драго сърце, сподели в отговор на въпрос режисьорът и означи, че не познава човек, на който да му стига времето за всичко, което желае да прави.

Опитът и любовта могат да те създадат по-мъдър, не самото живеене, счита Вендерс. В отговор на въпроса дали с възрастта човек помъдрява той добави на смешка, че това е "фалшива вест ".

Войната против тероризма сътвори тероризма, разяснява режисьорът във връзка на кино лентата си "Потапяне ", който ще има премиера на СФФ на следващия ден вечер в зала 1 на НДК. По думите му, в случай че средствата за войната в Ирак са били вложени в инфраструктура, в възстановяване на виталната среда на локалните хора, нямаше да има джихад.

"Потапяне " по едноименния разказ на Дж. М. Леджърд е любовна история, която води фена в изцяло другите светове на двамата основни герои Даниел Фландърс и Джеймс Мор - в функциите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

"Тематично по-умерен от огромните кинотворби на Вендерс, "Потапяне " е просто филм за любовта, за смисъла на живота, увеличаващия се дефицит на естествени запаси и спора сред Запада и радикалния ислямски тероризъм ", написа The Hollywood Reporter.

Още шест от най-важните заглавия във филмографията на Вим Вендерс, множеството в 3D формат, са на СФФ, заяви шефът на фестивала Стефан Китанов и благодари на ОББ и Гьоте-институт - София, подкрепили гостуването на Вендерс.

Утре сутринта в Дома на киното режисьорът ще показа документалния си филм, отдаден на архитектурата, "Катедрали на културата ", а следобяд ще води майсторски клас за цифровото възобновяване на класиката си "Криле на желанието ".

Зрителите на СФФ ще видят също възобновената цифрова версия на отличения със "Златна палма " в Кан "Париж, щата Тексас ", поетичното есе, отдадено на Пина Бауш, "Пина " /с номинация за документален "Оскар "/, игралния психически роман "Всичко ще бъде наред ", "Солта на земята " - вълнуващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена, бразилеца Себастиао Салгадо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР