Вили Лилков обяви: Да не правим втори Народен съд, ще

...
Вили Лилков обяви: Да не правим втори Народен съд, ще
Коментари Харесай

„Присъствал е на рождения ден на Хитлер“ – спор да има ли паметник на инж. Иван Иванов в София

Вили Лилков разгласи: Да не вършим втори Народен съд, ще има монумент
„ Инж. Иван Иванов е човек, който има редица моменти в биографията си, поради които считаме, че е неприемливо да бъде един от знаците на София – участвал е на рождения ден на Хитлер, дружно със брачната половинка си, наименувал е булеварди на фашистки и нацистки водачи. Дали той е бил нацист, дали е бил пронацист, дали се е възползвал от обстановката, тъй като такива са били времената – няма да спорим. Но тук става дума за това по какъв начин третираме нашата памет и какво желаеме да предадем на идващото потомство “. Това съобщи пред bTV ръководителят на Централния израилтянски нравствен съвет Максим Делчев.

По думите на Делчев еврейската общественост в България не счита Иванов за неприятен кмет на София, само че съгласно тях би трябвало да се избере друга персона, която да има монумент в столицата.

Припомняме, че инж. Иван Иванов е управлявал столицата в интервала от 25 май 1934 до 9 септември 1944 година

В отговор на тези изказвания обаче общинският консултант от „ Синя София “ Вили Лилков пък изрази своята убеденост, че ще има монумент на някогашния кмет на София.

Още през 2011 година той е внесъл отчет в Столичния общински съвет за изграждане на монумент на инж. Иван Иванов. Тогава локалният парламент, доминиран от ГЕРБ, дал своя вот „ За “, определило се място за паметника до метростация „ Васил Левски “, а по-късно се провели 4 несполучливи състезанието. Накрая на петия път бил извоюван състезанието и скулптурата е съвсем подготвена.

Проф. Вили Лилков добави, че през 2016 година организацията на евреите в България го поканили на диалог, с цел да изяснят въпроса с паметника на инж. Иван Иванов. Проф. Лилков се базира и на документи, в които е записано, че няма съображение да се твърди, че инж. Иван Иванов е направил някакви закононарушения.

„ 80 години по-късно вършим втори Народен съд и не можем да го допуснем. Паметник на инж. Иван Иванов ще има без значение от клеветите за очерняне на неговата памет “, отсече общинския консултант.

„ Дали човек, който има достижения, само че има и багра, която е неприемлива в 21 век би трябвало да бъде възпомената. Дали не би трябвало да се избере друга персона “, запита Делчев.

Той прикани общинските съветници да помислят какъв монумент желаят да има в София.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР