Вилдесхаузен е малко градче в Долна Саксония. Изненадващо голям е

...
Вилдесхаузен е малко градче в Долна Саксония. Изненадващо голям е
Коментари Харесай

Защо в малкия Вилдесхаузен живеят толкова много българи?


Вилдесхаузен е малко градче в Долна Саксония. Изненадващо огромен е броят на българите, живеещи там - близо 10% от популацията. Местните медии постоянно разгласяват публикации за българите. Какво пишат за тях?

Входът на месопреработвателното дружество " Геестланд " във Вилдесхаузен

Вилдесхаузен е малко градче в провинция Долна Саксония. Близо е до по-големите градове Бремен и Оснабрюк. През 2020 година се прочу със случаите на болест в кланицата " Геестланд ". Най-късно тогава стана ясно, че във Вилдесхаузен живеят доста българи. При общо 21  810 поданици (данни от края на март) публично записаните в градчето с българско поданство са над 1800. Те са и най-голямата задгранична група в града. След тях се подреждат поляците с 402 души. А румънците са едвам 105.
Редакцията предлага
Много българи работят в кланици

Преди две години българите са били под 1500. Защо броят им нараства толкоз бързо? От общината във Вилдесхаузен показват в диалог с Дойче Веле, че това се дължи най-много " на опциите за работа, които обезпечава икономическата конструкция в и към градчето ". И фактически: доста от живеещите там българи работят в месопреработвателната промишленост. От години обаче политици и специалисти подлагат на критика този отрасъл, че не прави задоволително за интеграцията на служащите от Източна Европа, които са заети в кланиците и фабриките за месо. " Тази промишленост разчита на плебеи, само че когато стане дума за жилищната обстановка на служащите, тя внимателно мълчи ", подлага на критика локалният политик Райнер Кологе, представен от " Крайсцайтунг ".

Наскоро Михаела Курвинкел, която е отговорник за интеграцията в община Вилдесхаузен, дефинира изискванията, в които живеят някои източноевропейски фамилии, като " ужасни ". Местни медии цитират думите ѝ. На питане на Дойче Веле в тази връка от общината дадоха отговор, че жилищната обстановка на българите фактически от време на време слага институциите пред огромни провокации. И прибавиха следното: " Градът предлага разнообразни консултативни и интеграционни благоприятни условия за своите нови жители. В плана на мрежата BIS да вземем за пример се предлага съответна помощ при контактуването с институциите, усложненията в разбирането на писма, уведомления и в други сходни житейски обстановки, включително при връзката с наемодателите и работодателите. "

Преди няколко дни българите във Вилдесхаузен още веднъж попаднаха в локалните медии - този път поради планините от отпадъци пред жилищни здания в регион, населяван най-вече от чужденци. Според Михаела Курвинкел проблемите пораждат най-много заради това, че " някои български и румънски фамилии живеят във Вилдесхаузен единствено за няколко месеца ", както я цитира локалният " Крайсцайтунг ". Курвинкел счита, че точно това е и повода те да не се грижат за жилищните и общи пространства. " Интеграцията е дълъг и комплициран развой и изключително по време на пандемията не е по никакъв начин елементарно ", показва тя.

Какво прави градът за българите?

А какво прави градът за тази общественост? От общината показват пред Дойче Веле, че в населяваните от българи жилищни региони има две така наречен " места за срещи ", които оферират опция за контакт. " Екипът, който работи там, предлага наред с други неща помощ за подготвянето на домашните работи на децата, езикови курсове и развлекателни действия. В началните и междинните учебни заведения от години се употребяват и преводачи и обществени служащи, които са разполагаем на децата и фамилиите, както и на учителите. Изработени са и голям брой преводи на формуляри и осведомителни брошури за нашите български съграждани - от информация за изхвърлянето на боклуци до информация за ковид. Освен това постоянно предоставяме информация за настоящата обстановка в обществените мрежи. " От общината показват страдание, че провинция Долна Саксония има намерение да отстрани мощно нужните часове за проучване на език в учебните заведения. " Това ще направи напъните ни за интеграция доста сложни, по тази причина се свързахме с провинция Долна Саксония, с цел да ги призовем да не вземат сходно решение. "

Местните медии акцентират, че от общо 3 974 деца и младежи във Вилдесхаузен 413 са от България. През последните две години броят им е повишен със 100. Дали всички те вървят на учебно заведение? " Разбира се, законово регламентираното наложително посещаване на учебно заведение важи за всички деца на съответната възраст. За страдание, от време на време е мъчно да се наложи наложително образование поради късата дълготрайност на престоя на някои българи ", споделят от общината.

Запитани за образец за сполучлива интеграция на българите във Вилдесхаузен и приноса им към града, от общината дават отговор: " Има доста позитивни образци. Една българка да вземем за пример в началото работеше като преводач за град Вилдесхаузен, а в този момент е учител в локалния учебен център за възрастни. Наскоро в локалния вестник беше оповестена публикация за позитивния образец, който дава една млада българка във Вилдесхаузен. ".

" Все едно не сме хора, а животни "

Вероятно става дума за 29-годишната Наталия Каменова, която живее от пет години в града. В началото на май локалният " Крайсцайтунг " излезе със публикация за нея под заглавие " Все едно ние не сме хора ". А подзаглавието прецизира: " Млада българка подлага на критика тона, с който в Германия се приказва за нейните съграждани ". Пред вестника Каменова изяснява, че се усеща зле, когато види мненията за българите в района в обществените мрежи като Facebook. " Много от тях са неучтиви, все едно ние не сме хора, а животни ". Младата българка е доброволка в групата за съседска взаимопомощ " Вилдесхаузен оказва помощ " и на драго сърце се ангажира безплатно за обществото. Често се е натъквала на мнения като " Всички чужденци да бъдат натоварени в рейсове, да бъдат върнати в родните им страни и да останат там, до момента в който научат разпоредбите " или " Иначе да ги заключат или пък да ги управляват повече - също би било решение ". Подобни изявления се насочат по адрес на българите, заети в месопреработвателната промишленост във Вилдесхаузен и покрайнината. Някои локални ги упрекват за разпространяването на болестта с ковид в региона. Според Наталия Каменова, това е недопустимо.

Теологът и деятел Петер Косен от години се застъпва за трудовите мигранти в района. Той упорства за допустимо най-бързо имунизиране на източноевропейските служащи, показва " Нордвест Цайтунг ". " Поради безчовечен тежките условия за работа в месопреработвателната промишленост или пък в куриерския отрасъл измежду тези служащи има много инфекции, както и постоянно тежко протичане на Ковид-19 и смъртни случаи. " Косен акцентира: " При тези хора тоталното безсилие е нещо обикновено ".

***
Вижте и това видео от нашия списък от май 2020:
В тази касапница работят румънци и българи. Мнозина са инфектирани с ковид.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР