Виктория Пардо от Уругвай се опитва да се бори с

...
Виктория Пардо от Уругвай се опитва да се бори с
Коментари Харесай

Истински герой: Как жена от Уругвай опита да спаси града си

Виктория Пардо от Уругвай се пробва да се бори с климатичните промени посредством новаторски способ, който трансформира остатъците от риба във първокачествен компост. След като построява сполучливо оборудване, локалното държавно управление я моли да спре, базирайки се на изказвания, че миризмата на риба въздейства върху туризма. Виктория е решена да продължи задачата си, даже в случай че това значи да стартира изначало на ново място. 

Рибните боклуци са проблем. Лесно гният, основават огнища на замърсяване, притеглят доста мухи и имат неприятна миризма. Градът е изправен пред проблеми, защото няма уместно място за изхвърляне на рибните боклуци.  

 voa Voice of America

Като инженер Виктория постоянно търси по какъв начин да взема решение проблеми. 

,,Остатъците бяха на всички места - в публични пространства, канавки, разпръснати в разнообразни региони на Ла Палома. Те даже стопираха риболова, тъй като нямаше къде да изхвърлят отпадъците. Тогава общината ни помоли да разгадаем казуса ” , споделя тя. 

Виктория има опит с компостирането на разнообразни типове боклуци, само че не знае нищо за рибата и тогава взема решение да тества дали компостът от рибни боклуци може да работи.  

 voa Voice of America

Тя смесва отпадъците с други локални растителни боклуци. Добавя микроорганизми, което е една от нововъведенията за възстановяване на резултатите, ускоряваща времето за разложение, намаляваща миризмите и т.н.  

Всичко това стопира замърсяването и в това време има позитивно влияние в тази област. Тъй като нямат почва в този район, по този начин те генерират тор и плодородна, богата почва.  

,,Това е първокачествен субстрат, подготвен за прибавяне към всяка саксия. Съдържа хранителни субстанции за компостиране и идеалните качества на почвата за всевъзможен тип растения. Използва се за пресаждане, за орхидеи и цветя ” , споделя Виктория. 

 voa Voice of America

Тя споделя, че имат ежедневна връзка с риболовците, само че първоначално това е било много мъчно, тъй като са подхождали недоверчиво.  

,,Те в действителност не разбираха защо приказваме. Това, което правехме с рибата беше доста ново в международен мащаб, само че с течение на времето и те осъзнаха, че работи и взема решение казуса им. В днешно време няма риболовци, които да се оплакват от процеса ” , добавя Пардо.  

Нейните родители имат бизнес за компостиране. Спомня си по какъв начин е ходела в разнообразни промишлености като дете, с цел да събира отпадъците, които могат да се употребяват за основаване на тор и компост. 

 voa Voice of America

През април 2023 година държавното управление издава дефинитивно уведомление, нареждащо активността да бъде прекъсната. Виктория получава информация, че миризмите от оборудването имат негативно влияние върху туризма в Ла Палома. 

Планът на Виктория обаче е да продължи своята активност. Събирането на рибни боклуци на ново място съставлява предизвикателство, което кара екипа ѝ да изследва различни способи за наново потребление на други боклуци. Междувременно те не престават да образоват общността за смисъла на преработването на боклуци. 

 voa Voice of America

Вижте цялостния документален матерал на Voice of America във видеото нагоре.  
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР