Виктория Нюланд, третият човек в йерархията на Държавния департамент, която

...
Виктория Нюланд, третият човек в йерархията на Държавния департамент, която
Коментари Харесай

Виктория Нюланд напуска поста на зам. държавен секретар по политическите въпроси на САЩ

Виктория Нюланд, третият човек в йерархията на Държавния департамент, която постоянно беше обект на рецензии поради нападателното си отношение по отношение на Русия и нейните дейности в Украйна, ще напусне поста си този месец, заяви през днешния ден Държавният департамент на Съединени американски щати, представен от Асошиейтед прес.

Нюланд, дипломатка от кариерата, която служеше като асистент държавен секретар за Европа по време на ръководството на президента Барак Обама, само че се отдръпна след избирането на Доналд Тръмп, се върна в държавното управление на президента Джо Байдън като заместител държавен секретар по политическите въпроси.

Тя беше претендент за поста заместител държавен секретар, заеман от Уенди Шърман, и беше неин и.д. заместител след пенсионирането на Шърман преди седем месеца, само че загуби борбата за поста, откакто президентът Джо Байдън номинира за заместител държавен секретар Кърт Кембъл. Той встъпи в служба предишния месец.

Нюланд служеше в посолството на Съединени американски щати в Москва през бурното време на 90-те в края на предишния век и беше в съветската столица по време на опита за прелом против някогашния съветски президент Борис Елцин.

След това тя стана непрекъсната представителка на Съединени американски щати в НАТО, преди да бъде определена за говорителка на Държавния департамент при някогашния държавен секретар Хилъри Клинтън по време на първия мандат на президента Барак Обама.

Като говорителка и по-късно като асистент държавен секретар за Европа, тя си навлече гнева на доста съветски водачи поради откровената си отбрана за Украйна, изключително откакто Русия анексира Кримския полуостров през 2014 година

Бившият държавен секретар Джон Кери неведнъж е припомнял, че когато Нюланд напусна поста на говорителка по време на неговия мандат, с цел да стане топдипломат за Европа, съветският външен министър Сергей Лавров го е поздравил, че „ се е отървал от тази жена “. Но Кери дал отговор, че не се е отървал от нея, а „ я е повишил “.

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкън похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия социална работа и ѝ благодари за ролята в оформянето на политиката на Съединени американски щати по света при шестима президенти и 10 държавни секретари.

„ Но лидерските ѝ качества в Украйна са това, което дипломатите и студентите по външна политика ще учат години напред “, се споделя в изказване на Блинкън.

„ Нейните старания бяха незаменими за опълчване на пълномащабното навлизане на Путин в Украйна, за образуване на световна коалиция, която да подсигурява неговия стратегически неуспех, и за подкрепяне на Украйна да работи за деня, в който ще може да стои крепко на личните си крайници - демократично, стопански и военно ", добави държавният секретар.

Нюланд ще бъде сменена на поста краткотрайно от различен посланик от кариерата, Джон Бас, някогашен дипломат в Афганистан, който ръководеше изтеглянето на Съединени американски щати от страната. В момента той е заместител държавен секретар по ръководството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР