Виктория живее в малък апартамент в Москва. Тя не спира

...
Виктория живее в малък апартамент в Москва. Тя не спира
Коментари Харесай

Русия: само от няколко дни на фронта, а ги връщат в ковчези

Виктория живее в дребен апартамент в Москва. Тя не стопира да мисли за войната в Украйна. Брат ѝ е бил мобилизиран - откарали го във военното отделение непосредствено от работното му място в региона на Ростов на Дон.

" Трябва да се бие в Донбас, това е призрачен сън ", споделя дамата. " Сън не ме хваща. " Виктория плаче, трепери и се опасява освен за брат си, само че и за брачна половинка си Андрей, с който има наследник на година и половина. Поделението за наборна военна работа в региона на Ростов на Дон, където Андрей е регистриран, към този момент го търси.

Това се случва и на доста други фамилии в Русия. В цялата страна дами и невръстни деца се оплакват, че мъжете и бащите им към този момент ги няма. Семействата постоянно харчат последните си пари за медикаменти, бронежилетки, раници и топли облекла, които мъжете взимат на фронта. Защото от армията те не получават съвсем нищо.

Резервистите сами си купуват съоръжение

Във видеоклип, споделен в интернет, се вижда група мъже, пред които представител приканва управляващите да създадат нещо, с цел да не се постанова да се взимат заеми. В друго видео група стои до трен на съветските държавни железници, а мъжете мърморят, че нямат храна за пътуването. Друга група пък е съветвана от жена в униформа да вземе със себе си дамски тампони, с които да третират огнестрелни рани, тъй като и аптечките били на приключване.

Резервистите се оплакват, че от време на време нямат обезпечени даже каски или оръжия. " Дават ни облекла, обувки, противогаз и лопата ", споделя един от тях пред самостоятелния портал istories.media. Името му е Алексей, на него му се наложило със лични средства да си купи и спален чувал, шалте и войнишки ботуши за зимата. Онлайн магазините, само че и магазините за военни артикули и консумативи към този момент оповестяват, че складовете им са празни.

Руските губернатори желаят пояснение

Недоволството в цялата страна към този момент е толкоз огромно, че губернаторите и депутатитесе намесват поради проблемите с мобилизацията.

Депутатът от Народното събрание в Москав Андрей Гурулев, член на Комисията по защита, изрази паниката си, че към този момент са изчезнали милион и половина комплекта персонална екипировка и никой не дава пояснение за това. Президентът на Русия Владимир Путин уволни заместник-министъра на защитата Дмитрий Булгаков, който дава отговор за оборудването на въоръжените сили. Гурулев обаче акцентира, че това не дава отговор на въпроса " за какво на новобранците не се дават униформи ".

Сега даже губернаторите сами купуват бинокли и уреди за нощно виждане за мъжете на фронта, заобикаляйки бюджета на Министерството на защитата. Понякога липсват даже муниции и оръжия. " Това е срамно ", възмущава се и депутатът Леонид Слуцки.

Освен това мобилизираните се оплакват, че обещаното военно заплащане - според от района - сред 100 000 и 300 000 рубли (1600 и 4900 евро) не идва изобщо или със забавяне.

" Пушечно месо " за Путин

Докато стотици хиляди са избягали от Русия, доста други се помиряват със ориста си. Има и руснаци, които уверено се борят за задачите на Путин в Украйна. Но доста от тях го вършат единствено тъй като не виждат опция в бягството или пандиза.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е призовавал съветските наборници да не се жертват като " пушечно месо " за Путин. Според него те би трябвало да се предадат на фронта и непринудено да отидат в плен. Междувременно обаче страхът е парализирал мнозина и те надали ще посмеят да стачкуват. Според управляващите видеонаблюдението, което се употребява на доста места в Русия, към този момент би трябвало да оказва помощ и за локализирането на отказващите военна работа.

В столицата Москва се вижда, че улиците, заведенията за хранене и фитнес клубовете са по-празни, в сравнение с преди частичната готовност. Междувременно се усилват и сведенията, че доста наборници едвам са стигнали до фронта и към този момент са в конспиративност.

Мобилизиран на 23 септември, погубен на 10 октомври

Миналата седмица даже съветските държавни медии реагираха с смут, когато стана ясно, че в Украйна е изпратен върховен чиновник от московската администрация, който няма никакъв военен опит. 28-годишният Алексей Мартинов, който е бил мобилизиран на 23 септември, почина на фронта на 10 октомври. На конференция в Астана предходната седмица публицист, непосредствен до Кремъл, попита Путин по какъв начин е допустимо това да се случи. Той също по този начин се базира на възходящия брой известия за смъртни случаи.

Но Путин не сподели нищо за починалите мъже, които в този момент се връщат в ковчези. Вместо това той акцентира, че 220 000 от плануваните 300 000 резервисти към този момент са били призовани. Десетки хиляди от тях към този момент са на фронта.

АГ/ДПА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР