Виктория Георгиева, коментар за Станалата в неделя тежка катастрофа със

...
Виктория Георгиева, коментар за Станалата в неделя тежка катастрофа със
Коментари Харесай

„Политически неприемливо”

Виктория Георгиева, коментар за

Станалата в неделя тежка злополука със сръбски рейс, пренасящ деца, връщащи се от фолклорен фестивал в Слънчев бряг, стана следващ мотив да се завайкаме в какво неприятно положение са пътищата ни. Магистрала „ Тракия”, на която се случи случаят, както и като цяло пътната ни мрежа, е обект на разнообразни рецензии.

Темата за пътищата, проблемите и положението им, несъмнено е значима, би трябвало да е предпочитана и за всяко държавно управление. И за всеки вътрешен министър, и за всеки началник на КАТ, и за всички по веригата. В този случай обаче, както описа свидетел - пасажер в рейса, татко на едно от децата е желал да седне по-напред, защото се e почувствал зле и почнал да кашля. Той е помолил водачът да му отвори седалката. Водачът на рейса протегнал ръка да го направи, след което внезапно завил надясно. И последвало обръщането в канавката.

Всъщност би трябвало в този случай всичко да завърши дотук, само че злополуката за следващ път провокира безчет полемики, касаещи пътищата ни, адекватността на водачите, сигурността на пасажерите (особено когато се касае за автобусни превози). И с право. С право, тъй като и този път, въпреки и без жертви, се касае за комбинирана неточност на водач-пътник (макар и разпръскване, а не превишена скорост или шофиране в нетрезво положение например), а не за неприятен път, усложнена пътна конюнктура или нормалните оправдания, с които се опитваме да си измием ръцете от нашата безнаказаност, от неприятното шофиране, от възприятието ни за предимство в качествата ни.

Защото въпреки да мина повече от месец от нещастието, при която дрогираният Георги Семерджиев опустоши и безусловно разчлени две млади дами, проблемите не отминават, в противен случай – усилват се от ден на ден. Безнаказаността и убедеността в редица водачи, че постоянно ще се измъкнат и избягат от правосъидето, води и ще води до от ден на ден нещастия.

А потресаващото е, че способените органи, от които зависи това да се промени, са абдикирали изцяло. И не е им е предпочитано, както самите те, без капка срам и стеснение, споделят.

В неделя вечер, часове след злополуката, по btv гостува Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност. Освен случилото се на „ Тракия”, той за следващ път обърна внимание на все по влошаващата се обстановка по нашите пътища.

Именно от Института, и то нееднократно, от дълго време оферират редица ограничения, които да лимитират пътнотранспортния травматизъм и жетвите по пътищата. Последният им разбор сочи, че „ макар заявените старания от страна на държавното управление, жертвите и тежко ранените не престават лавинообразно да се усилват. За седемте месеца на ръководство, държавното управление на Кирил Петков не е направило нито една реформа/промяна на модела на споделената (без)отговорност в 12-те институции с отговорности за ръководството на риска от ПТП “.

Статистиките пък са страшни – единствено за първите седем месеца на годината от ПТП са починали 288 индивида, което прави приблизително 1,4 починали дневно. Тежко ранените са 4472 души, което прави приблизително 21,1 тежко ранени дневно. А през юли, откакто предходното държавно управление разгласи война на нарушителите, починалите са 63-ма, което е 2,03 души приблизително починали дневно. Нарастването е с 0,63 дневно. При тежко ранените се установи още по-драстично повишаване през месеца - 899 индивида или 29,01 приблизително дневно, което е над 7,91 тежко ранени дневно по отношение на годишната база.

От Института обясниха, че са поискали от някогашния към този момент министър председател Кирил Петков интернационален одит на положението на пътищата. Той обаче отказал с довода, че е „ политически недопустимо “.

Новият длъжностен министър на вътрешните работи и вицепремиер Иван Демерджиев пък дал отговор на Богдан Милчев, че това не било предпочитана тематика. Имал си по-важни задания, в случай че остане време, ще стигне и до този въпрос. За време не знам, нека останат хора, които да „ спаси” с някакви ограничения. Както и Милчев уточни в гостуването си по btv, единствено прокуратурата ги е потърсила, с цел да изслуша предложенията и незабавните ограничения, касаещи честите и тежки пътни катастрофи у нас.

Да, неприятната прокуратура и персонално основният изверг на републиката Иван Гешев, който още веднъж, и то неведнъж през годините, оферираше пакет с ограничения, които обаче бяха отхвърлени не един и два пъти от депутатите.

Досрамя ли го Демерджиев, чу се упоменат в отрицателна светлина ли, сети се какво беше споделил преди броени дни и министър председателят Гълъб Донев ли (че приоритет на Министерство на вътрешните работи би трябвало да е опазването на живота и сигурността на българските жители, застрашени от войната по пътищата) – не знам, само че в понеделник внезапно реши, че и това му е измежду целите, като разпореди 13 ограничения за противопоставяне на пътния травматизъм , заявявайки, че към този момент „ един от главните цели на Министерство на вътрешните работи, деклариран от актуалното управление, е обезпечаване на сигурността на придвижването по пътищата в Република България”. По думите на Демерджиев това било решено още на Националното заседание, което се организира в петък, само че бяхме известени едвам в понеделник.

Мерките включват спомагателни полицейски сили, които ще се включат в контрола по пътищата. Демерджиев посочи, че става дума за към 8500 чиновници. Като главен способ за превантивно влияние и надзор се вкарва и така наречен „ линеен метод “. Полицейски патрули, посредством напредване в транспортния поток, ще наблюдават за държанието на участниците в придвижването и за нарушавания от всевъзможен вид.

Ще се завиши контролната активност в обитаемоте места по повод ръководството на МПС от неправоспособни водачи, в т. ч. малолетни и малолетни, както и водачи, лишени от право да ръководят моторни транспортни средства. Ще се завиши и контролът , с цел да не се позволява ръководството на товарни коли след приложимост на алкохол, директно след тръгване от местата за престой и паркиране .

Министърът и вицепремиер изрази вяра, че с използването на тези ограничения ще намалеят осезаемо пътните произшествия и това ще се усети. Хубави очаквания, само че у нас, за разлика от европейските страни (а и не само), към които сякаш се числим, топлата вода още не е открита. Става дума за по този начин значимите административни ограничения, на които още преди две години подчертава точно прокуратурата и основният прокурор, измежду които и конфискация на автомобил.

Именно Гешев неведнъж е припомнял, че Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс също са остарели, в реда на нещата е да се трансформират и присъдите, касаещи причиняване съзнателно на гибел на едно или повече лица, осъществена по време на ръководство на автомобил от лидер с централизация на алкохол в кръвта над 2 на 1000, като се завишат от 15 до 20 години затвор или пожизнен затвор.

А правосъдната система, съдът? М? Или мантрата за Велика правосъдна промяна, с която някои партии се наместиха в Народното събрание, касае единствено прокуратурата? Прокуратурата ли дава смешните присъди, тя ли пуска убийците по пътя, тъй като са имали положително държание и са помагали в кухнята на пандиза? Да, не е смешка – преди няколко месец, още веднъж тихомълком, килърът на Милен Цветков напусна ареста и ще носи електронна гривна, като за стартирането му Софийски градски съд взе под внимание писмо с хвалба от началника на Централния затвор, в което е маркирано, че Николов има положително държание, оказва помощ в кухнята и в администрацията на пандиза. Убиваш човек, до момента в който си надрусан като животно и караш с пъти над разрешенат скорост, след това помагаш в кухнята и готово – прибираш се у дома да си гледаш кефа!

През февруари петчленният състав на Софийски градски съд не одобри обвинителната теза, че дрогираният с 3 типа опиати Николов е действал
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР