Виктория Бехар вече не е част от ръководния екип на

...
Виктория Бехар вече не е част от ръководния екип на
Коментари Харесай

Уволнение в Нова тв след въпроси за Пеевски

 Виктория Бехар към този момент не е част от управителния екип на " Нова Броудкастинг Груп “, потвърдиха публично от компанията пред " Свободна Европа ". Новината идва малко повече от два месеца, откакто Бехар бе назначена за управител на " Стратегическо развиване “ на новините в Нова телевизия.

Според неофициална информация освобождението ѝ е станало факт в сряда – седмица след встъпването в служба на Миляна Велева като началник на новините в медията. Решението на управлението е било предшествано от планьорка, на която Бехар е задала на Велева въпрос за обвързаността ѝ с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Назначението на Миляна Велева, която е някогашен управителен кадър в ТВ 7 и Канал 3, бе първата смяна на високо равнище в Нова телевизия, откакто малкия екран бе добита публично от братята Кирил и Георги Домусчиеви на 22 февруари. Велева оглавяваше новините на ТВ 7 в края на интервала, в който медията бе под контрола на банкера Цветан Василев – от септември 2013 година до банкрута на КТБ през юни 2014 година След това Велева стана началник на новините на Канал 3.

Кабелната телевизия бе обект на формален интерес от Пеевски и майка му Ирена Кръстева, само че в последна сметка те се отхвърлиха да я придобият. Така или другояче, Канал 3 и сега следва публицистичната политика на техните медии.

Именно професионалното минало на Миляна Велева е станало мотив към нея да бъдат заложени въпроси от новите ѝ сътрудници за обвързаността ѝ с депутата от Движение за права и свободи, разкриха източници от Нова тв. Това е станало по време на обща планьорка в малкия екран директно след встъпването ѝ в служба.

Към Велева е бил насочен въпрос дали с назначението ѝ в малкия екран тя е получила съответна задача, поради обстоятелството, че към този миг в новините работят двама души на управителни позиции – Бехар и основният изпълнителен продуцент Даниел Чипев. Отделно от това общоприет шеф " Информация “ и член на мениджърския съвет е Вяра Анкова.

" Това е диалог сред мен и притежателите “, е декларирала новата шефка на новините, описаха пред Свободна Европа чиновници в малкия екран, участвали на въпросната планьорка.

Тя е била питана непосредствено дали се асоциира с медийната политика на медиите, следени от Пеевски, на което Велева е отвърнала, че е в гилдията от 18-годишна и през тези години е работила за доста хора.

На въпрос дали счита, че политическите събития би трябвало да бъдат отразявани по този начин, че медията да не се конфронтира непосредствено с избрани участници в тях, Велева е декларирала, че по принцип има вяра в салдото в живота. След повторното задаване на същия въпрос тя е удостоверила, че има вяра в уравновесеното отразяване.

По неофициална информация на " Свободна Европа ", доказана от няколко присъстващи на тази планьорка, Виктория Бехар е била деен участник в този диалог. Седмица по-късно тя е известена, че притежателите на Нова тв не желаят повече да работи за тях.

Уволнението ѝ е провокирало съществено неодобрение в нюзрума, описаха пред Свободна Европа работещи там. Велева е питана дали е била известена авансово за този процес, на което тя е декларирала, че публицистите са  " наемни служащи “ и притежателите на малкия екран не им дължат пояснения.

Обясненията обаче явно са значими освен за работещите в Нова тв, а и за нейната публика, доколкото Виктория Бехар бе привлечена в медията точно от новите притежатели. Принципна причина за събаряне на доверието от нея биха могли да бъдат, да вземем за пример, неприятни резултати от работата ѝ, само че справедливи данни в тази посока липсват. Дори в противен случай – има такива в противоположната.

Това ненадейно решение става факт директно след визитата на папа Франциск в България, което бе отразявано от Нова тв точно под управлението на Бехар. Според формалните данни, публикувани от медията, над 5-часовият неделен ефир е привлякъл над 22% от телевизионната публика на възраст сред 18 и 49 година

" Кадрите от директното лъчение на първите стъпки на папа Франциск на българска земя, както и мненията от студиото на Нова са привлекли доста по-голяма зрителска публика, по отношение на регистрираното от бТВ и БНТ1 “, оповестиха от малкия екран на братя Домусчиеви.

Според показаните разбивки в деня на посрещането на папа Франциск в София на 5 май Нова тв е привлякла 22.1% от феновете на националните малките екрани, до момента в който бТВ и Българска национална телевизия – надлежно 17.7 и 5.1 на 100. Подобни са резултатите и в неделния ден на 6 май, когато бе военният церемониал в София и визитата на папата в град Раковски – 23.8% от феновете са избрали Нова тв, 17.7% – бТВ, а 8.1% – Българска национална телевизия.

Въпреки очевидния триумф, разгласен публично от самата телевизия, отговарящата за ефира ѝ по време на основните събития на 5 и 6 май Виктория Бехар към този момент не е мечтана от управлението. Освен за визитата на главата на Римо-католическата черква в България, тя е трябвало да дава отговор и за отразяването на европейските избори на 26 май.

Бехар е дълготраен публицист, продуцент и пиар. Професионалният ѝ път бе обвързван с бТВ от самото основаване на телвизията до 2014 година, когато я напусна дружно с Люба Ризова. След това за малко бе шефка на новините на телевизия Bulgaria ON AIR, а по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз оглавяваше дирекция " Комуникация и информация “ в отрасловото министерство.

Раздялата ѝ с Нова тв става на фона на освобождението на дългогодишния член на борда на шефовете Силва Зурлева, което публично бе обявено в сряда. Тя работеше в медията от самото ѝ основаване, а след придобиването ѝ от братя Домусчиеви се водеше консултант на борда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР