Виктор Векселберг и Олег Дерипаска САЩ обявиха нови широкообхватни санкции

...
Виктор Векселберг и Олег Дерипаска САЩ обявиха нови широкообхватни санкции
Коментари Харесай

САЩ въведоха санкции срещу руски олигарси и компании


Виктор Векселберг и Олег Дерипаска

Съединени американски щати оповестиха нови широкообхватни наказания против съветски олигарси, компании и държавни чиновници, свързани с съветския президент Владимир Путин. Това е едно от най-радикалните дейности на администрацията на Доналд Тръмп за наказване на Русия поради " офанзивите й против западните демокрации ", в това число намесата й в американските избори през 2016 година, съобщи Ройтерс.

Американското финансово министерство заяви в петък, че новият лист SDN (Specially Designated Nationals) включва 26 индивида и 15 компании.

С ограниченията, подхванати под напън на Конгреса на Съединени американски щати, се замразяват активите в Съединени американски щати на олигарси като алуминиевия магнат Олег Дерипаска; сенаторът Сулейман Керимов, чиято фамилия управлява най-голямата съветска компания за произвеждане на злато " Полиус " ; предприемачът Кирил Шаламов, за който съгласно Съединени американски щати е омъжена една от дъщерите на Путин.

" Руското държавно управление работи в диспропорционална полза на олигарси и ръководещи елити ", съобщи американският финансов министър Стивън Мнучин. Той упрекна съветското държавно управление в " злонамерени дейности по целия свят, в това число с продължаващата окупация на Крим и подстрекателство на насилието в Източна Украйна ".

Освен това Русия доставя държавното управление на сирийския президент Башар Асад, " което бомбардира личните си цивилни, с съоръжение и въоръжение " Русия също по този начин " се пробва да подкопава западните демокрации и прави злонамерена кибердейност ", сподели Мнучин.

Седем олигарси, показани като близки на Кремъл и 12 компании, които те имат или управляват, са измежду глобените. Сред тях са притежателят на алуминиевия колос " Русал " Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са значими играчи в енергийния бранш, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени съветски държавни представители, измежду които шефът на " Газпром " Алексей Милер, и шефът на втората по величина съветска банка ВТБ Андрей Костин. В листата са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната армия Виктор Золотов и генералният секретар на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев и други

Константин Косачев, ръководител на комисията по интернационалните връзки в горната камара на съветския парламент, съобщи, че глобите са безпочвени и вражески, заяви Интерфакс.

Наказателните ограничения имат капацитет да ударят съветската стопанска система, изключително финансовия и енергийния бранш. Санкциите са част от напъните на Вашингтон да държи Русия виновна за намесата й в изборите в Съединени американски щати, каквато съветските управляващи отхвърлят.

Американските разследващи организации настояват, че Русия е употребила редица начини – от хакерски офанзиви до агитация, в напъните си компрометира кандидат-президента на демократическата партия Хилари Клинтън, работейки в услуга на Тръмп. Самият Тръмп отхвърля неговият избирателен щаб да е бил в скрит план с Москва.

Американският президент е подложен на яростни рецензии – в това число от съпартийци от Републиканската партия, че прави прекомерно малко, с цел да накаже Русия за намесата й в изборите в Съединени американски щати, експанзията й в Украйна и поддръжката й за режима на Башар Асад в Сирия.

Новите ограничения, наложени въз основа на закон, признат предходната година от Конгреса на Съединени американски щати, са явен знак, че всеки, който е в дейни връзки с съветското държавно управление и има преобладаваща позиция в съветския бизнес, може да бъде глобен.

Подборът на засегнатите варира от родственици на фамилията на Путин и видни олигарси до районни ръководители. Списъкът е толкоз необятен, че някои от имената в него наподобяват инцидентно попаднали, отбелязва " Файненшъл таймс ", допълвайки, че по същия метод звучат и претекстовете на държавния акт.

Представители на администрацията на Тръмп подсетиха, че президентът няколко пъти е посочил ясно, че Съединени американски щати се стремят към " по-добри връзки с Русия ". Администрацията е споделила ясно, че вратата за разговор е отворена, съобщи почитан чиновник.

Той уточни, че милиардерите, на които са наложени наказания, имат опция да издействат тяхното снемане, като употребяват въздействието си за напън върху Кремъл, който е избрал " неведнъж да се намеси в демократичните процеси у нас и на нашите съдружници ".

" Мисля, че е значимо в днешното известие да се види обръщение и това обръщение е, че дейностите имат последици ", споделя още формалният американски представител.

Той добавя, че глобите са били дискутирани с Европейски Съюз и че Съединени американски щати ще работят с Европейски Съюз, с цел да смекчат всички непреднамерени последици вследствие на глобите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР