Виктор Серафимов е доктор по международно право и международни отношения

...
Виктор Серафимов е доктор по международно право и международни отношения
Коментари Харесай

Д-р Серафимов от Републиканци за България: Борисов напълно е изчерпал доверието на ЕНП и ЕС

Виктор Серафимов е лекар по интернационално право и интернационалните връзки и член на Изпълнителния съвет на Политическа партия "Републиканци за България ".

Той даде изявление за topnovini.bg, в което разяснява дневшното отменяне на плана на ГЕРБ за нова Конституция, импортиран за разглеждане в Народното събрание.

- Д-р Серафимов, преди по-малко от месец направихте прогноза, че при гласуването за привикване на Велико народно събрание няма да се стигне до решение. Какво в действителност се случи през днешния ден?

- Днес Народното събрание официализира това, което се знаеше още сега на подаване на плана на Борисов за нова Конституция. Това беше един жертван опит за конституционна промяна, чиято цел не беше да се създадат промени, а да се отсрочи диалогът за оставка на кабинета. Тази цел беше реализирана.

Днес, в края на ноември, без да са отделени и 15 минути за действително разискване на самия план, Народното събрание подложи предлагането за осъществяване на избор за Велико народно събрание на гласоподаване. Съвсем предстоящо, вносителите на плана не съумяха да съберат нужното болшинство от 160 народни представители. Нереалистично е да се има вяра, че това можеше да се случи при изискване, че парламентарната и извънпарламентарната съпротива бяха изолирани от всички форми на разискване на плана. Въпреки гръмките слова на Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г през есента, през днешния ден стана ясно, че царят е гол, а планът му за Конституция е тъкмо отражение на ръководството му - жертван.

- Какво следва след днешното решение на Народното събрание?

- От юридическа позиция - нищо. Избори за Велико национално заседание няма да има. Проектът за Конституция ще си остане мъртвороден. Така завършва конституционният спор на Борисов. От политическа позиция, обаче, Борисов натрупа спомагателни негативи във външнополитически проект. С отчета на Венецианската комисия стана ясно, че препоръчаните конституционни промени са рискови за демократичните устои на страната. В отчета има безапелационни заключения, че не се целят действителни промени и се загатва, че такива промени би трябвало да бъдат предхождани от някакъв юридически разбор и ясна визия. В случая такива, съгласно Венецианската комисия, изцяло липсват.

- Ще има ли последствия от отчета на Венецианската комисия?

Позициите на Борисов и кабинета му фрапантно олекват. Ако близо 10 години ГЕРБ бе възприемана като прагматична партия, която тласка страната към евроатлантизма, то през последната година Борисов най-вече губи позиции. Зад отчета прозира разбирането, че в подтекста на всеобщите митинги от лятото и есента и рисковият опит за подкопаване на демокрацията в страната, Венецианската комисия възприема Борисов като изчерпана политическа фигура, която няма бъдеще в ръководството. Тази смяна е голяма и демонстрира, че в последната година той изцяло е изгубил поддръжката на ЕНП и институциите на Европейски Съюз. А тази наклонност е рискова за страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР