Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата Орфеев венец за

...
Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата Орфеев венец за
Коментари Харесай

Виктор Самуилов с Орфеев венец

Виктор Самуилов е тазгодишният притежател на премията " Орфеев венец " за високи достижения в актуалната лирика.

Пръзът на детският публицист и стихотворец му бе присъден от фестивала „ Пловдив чете “ за 2020 година Творецът получи златен венец, направен от Жорж Трак, грамота и награда от 5000 лв..

Отличието за най-хубаво художествено оформление на книга " Златна четка " бе присъдено тази година на Люба Халева.

По време на церемонията поетът поздрави публиката със стихотворение за публицист, който ще разбере какво е написал, едвам когато научи писмеността.

„ Благодаря на обичания ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер. Признавам си, че съм признателен, само че и обезпокоен. Отговорност е да стоиш до такива носители на „ Орфеев венец “ като Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев. Благодарен съм, че тези поети ги има. И това се случва с годините на старание и непримиримост в едно скрито място, наречено издателство „ Жанет 45 “. Що за шантава птица би трябвало да си, с цел да се посветиш на делото да издаваш българска литература и по този начин да пишеш българската литературна история. Благодаря на днешните малчугани, които потропват с юмручета по клавиатурата с фантазията да опишат своите истории. Нека са спокойни – издателство „ Жанет 45 “ няма почивен ден “, сподели Самуилов.

„ Орфеев венец “ за модерна лирика е българска литературна премия, която се присъжда годишно по време на фестивала „ Пловдив чете “. Учредена е през 2006 година от пловдивските издателства, уредници на фестивала „ Пловдив чете “, а сътрудници са Министерството на културата, община Пловдив и Асоциация „ Българска книга “. Носители на премията през годините са някои от най-големите български поети – Валери Петров, Иван Цанев, Иван Теофилов, Екатерина Йосифова, Александър Секулов и други.

Приз „ Златна четка”, която се връчва от 2015 година, за художествено оформление на книга кметът на Пловдив Здравко Димитров връчи на Люба Халева. Тя също насочи благодарности за признанието и посочи, че е поласкана да бъде в компанията на съществени създатели като предходните носители на наградата.

„ Това е премия с особена тежест”, съобщи художничката.

През 2015 година Халева печели и националната премия „ Христо Г. Данов “ в категорията „ Изкуство на книгата “ за работата си като илюстратор и оформител на книги на ИК „ Жанет 45 “.

Литературен фестивал „ Пловдив чете “ е конгрес, който концентрира вниманието върху четенето, книгите и техните основатели. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 година Домакин е издателство „ Жанет 45 “. Сърганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „ Иван Вазов “ и Асоциация „ Българска книга “.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР