Виктор Орбан за пореден път се превърна в препъни камък

...
Виктор Орбан за пореден път се превърна в препъни камък
Коментари Харесай

Орбан защити руския патриарх

Виктор Орбан за следващ път се трансформира в препъни камък за Европейски Съюз.

Срещата на посланиците на Европейски Съюз беше прекъсната през вчерашния ден следобяд, без да бъде дефинитивно утвърден шестият пакет от наказания на блока, съобщи нюз.бг.

Дипломати оповестиха за Би Би Си, че Унгария е възразила против включването на главата на Руската православна черква и съдружник на Путин - патриарх Кирил - в листата със наказания.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и преди се е изказвал срещу включването на патриарх Кирил.

" Няма да поддържа включването на църковни водачи в листата със наказания. Това визира въпроса за религиозната независимост на общностите в Унгария, а тя е неприкосновена ", аргументира се Виктор Орбан.

Дипломатите оповестяват и за някои механически проблеми във връзка с възбраната на петрола, само че споделят, че те са относително незначителни и не са необикновени при изработването на правни текстове.

Лидерите на Европейски Съюз реализираха късно през нощта съглашение по последния пакет от наказания на блока на среща на върха по-рано тази седмица, след седмици на разногласия.

Унгария завоюва значима отстъпка - с изключването на петрола от тръбопроводите - само че не е ясно дали водачите са обсъждали включването на патриарх Кирил в листата.

Дори и при реализирано политическо съглашение на високо ниво, пакетите от наказания към момента би трябвало да бъдат създадени в юридически текст и да получат финален автограф от страните членки.

Посланиците може да се съберат още веднъж днес в Люксембург.

Дипломатите са уверени, че ще съумеят да одобряват пакета - със или без патриарх Кирил в листата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР