Виктор Емануил Савойски, син на последния италиански крал, е починал

...
Виктор Емануил Савойски, син на последния италиански крал, е починал
Коментари Харесай

Почина Виктор Емануил Савойски, братовчед на Симеон Сакскобургготски

Виктор Емануил Савойски, наследник на последния италиански крал, е умрял на 86-годишна възраст. На 12 февруари щеше да навърши 87 година Съобщението за кончината на принца престолонаследник беше изпратено до медиите от Кралската къща на Савоите. Според нея синът на Умберто II и на Мария Жозе е умрял сутринта в 7.05 часа в къщата си покрай Женева, Швейцария, обкръжен от фамилията си. Той беше женен за Марина Дория, от която имаше наследник Емануил Филиберто. Все още не се знае по кое време и по какъв начин ще бъде заровен.

Кой беше Виктор Емануил Савойски?

Той беше роден в Неапол на 12 февруари 1937 година и беше единствен наследник на последния италиански крал. Ако Италия се беше върнала към монархията (конституцията го забранява), Виктор Емануил Савойски щеше да бъде крал. Въпреки това правото му да бъде крал му беше оспорено няколко пъти от Консултативния съвет на сенаторите на Кралството, които през 2006 година оповестиха като правоприемник на короната Амедей Савойски. Според тях Виктор Емануил Савойски се самоизключил от наследяването на короната, женейки се за жена без благороден генезис без утвърждението на някогашния крал.

Синът на Виктор Емануил –Емануил Филиберто, оспори това решение. Друга част от Консултативния съвет, който е частна асоциация, съобщи, че самият Умберто II сложил завършек на монархията на Савоите, карайки да заключат в ковчега му кралския щемпел.

Коe беше фамилията на умрелия Виктор Емануил Савойски?

На 13 юни 1946 година последният италиански крал Умберто II, брат на българската кралица Йоанна и вуйчо на Симеон Сакскобургготски, напуща резиденцията си в двореца " Куиринале " в Рим и се насочва към летище " Чампино ". Придружават го най-близките му сътрудници – персоналният му доктор и двама генерали. Тримата се качват на аероплан, в който ги чака един от най-хубавите водачи в италианската авиация по това време. Съпругата на краля – Мария Жозе, и четирите им деца към този момент са напуснали страната, откакто още на 5 юни получават заповед от него да отидат на несъмнено място, с цел да чакат изхода от референдума за република.

На 10 юни Касационният съд постановява за законни резултатите от допитването, съгласно които болшинството от италианците гласоподават " за " република.

Последният крал на Италия, който на процедура цари единствено един месец след абдикирането на татко си Виктор Емануил III, избира за своя нова дестинация Португалия. Дава си сметка, че прилежащите на Италия страни не биха го приели, и желае да избегне Испания, където е на власт Франко Умберто II не мисли, че изгнанието му ще бъде постоянно. С влизането в действие на републиканската конституция на Италия на 1 януари 1948 година то обаче се трансформира в парламентарен закон. Така Умберто II и мъжките му наследници получават възбрана в бъдеще да стъпят на Апенините. Тя пада едвам през 2002 година след промяна в конституцията, или 19 година след гибелта в женевска клиника на последния крал на Италия.

Малко откакто напущат Рим, Умберто II и брачната половинка му Мария Жозе Белгийска разделят пътищата си. Бракът им отдавна едвам крета. Затова тя взема решение да напусне Португалия и да се засели покрай Женева с дребния Виктор Емануил, който е връстник на Симеон и който още при раждането си получава купата принц на Неапол.

При Умберто II в Кашкайш остават трите му дъщери – Мария Пия, Мария Габриела и Мария Беатриче. На две крачки от тях - в Ещорил, ще се пресели по-късно и сестра му – последната българска кралица Йоанна.

Умберто II не е в положителни връзки със сина си Виктор Емануил. Двамата спорят непрестанно за пари. Бащата не утвърждава и бъдещата си снаха - Марина Дория. Дъщеря на швейцарски фабрикант от италиански генезис, тя е родена на същата дата като Виктор Емануил, само че 2 година по-рано. Става 4 пъти международна шампионка по водни ски – нещо, което не се е удавало в никакъв случай преди този момент на швейцарска спортистка. Виктор Емануил се сгодява за Марина Дория макар ветото на татко си. Умберто II е твърдо срещу, тъй като тя не е от благороден генезис. Братовчедът на Симеон обаче е решен непременно да се ожени за избраницата си. Така стига до решението самичък да издаде декрет, с който дава на Марина купата херцогиня на Сант'Анна ди Валдиери.

Годежът на двойката е дълъг – продължава 13 година, и чак през 1970 година тя

подписва цивилен брак в Лас Вегас, без да каже на никого, даже на родителите си.

През идната година е и религиозната гала в Техеран. През 1972 година в Женева се ражда и единственият им наследник Емануил Филиберто. И той като татко си не може да стъпи в Италия поради конституционната възбрана за мъжките наследници на Савоите. По време на дългото си заточение принцът престолонаследник Виктор Емануил работи като финансов медиатор, непосредствен е и до някои италиански промишлености като оръжейната " Аугуста ", на която е медиатор за Близкия изток.

Години наред принцът употребява разнообразни мотиви в чужбина, с цел да се среща с италиански държавници и да лобира да се постави завършек на възбраната за влизане в страната. Там обаче Савоите не се славят с положително – италианците още не са не запомнили, че дядо му Виктор Емануил III е бил обвързван с фашизма, подписал е расистките закони, поради които хиляди евреи са изпратени в лагери. Страната обаче взема решение, че въпреки всичко е пристигнало време да се постави завършек на един анахронизъм, защото са минали десетилетия. През 2002 година пада възбраната. Тогава за пръв път в историята на Савоите Виктор Емануил се разграничава от расистките закони посредством особено официално съобщение. Публикува и декларация, че приема края на монархията. Заедно със сина си Емануил Филиберто се заклеват във честност към републиканската конституция и президента на Италия, отказвайки се от искания от династиен темперамент към италианската страна.

Баща и наследник най-сетне стъпват в Италия. Обикалят разнообразни градове, пътуват непрестанно сред Женева и Ботуша. В изявление за " 24 часа " на 3 юни 2009 година Виктор Емануил Савойски споделя, че не претендира да му бъде върната благосъстоятелност на Апенините. " В Италия времената още не са узрели. Нямам никакво желание да насилям нещата. Заявявам, че не желая да лишавам нищо на страната си. Ще съм благополучен, в случай че мога да получа това, което е принадлежало на Савойската династия преди обединяването на Италия, т.е. това, което е било на фамилията ми, а не на короната ", сподели тогава пред " 24 часа " принцът престолонаследник.

13 година по-късно Савоите желаеха публично от Италия да им върне бижутата, оставени за предпазване в трезора на Централната банка през юни 1946 година Съкровище от диадеми, пръстени, гривни с хиляди перли и брилянти е било подадено от техен представител и в никакъв случай до момента не е било иззето от страната, за разлика от останалото движимо и недвижимо имущество на династията. Тъй като Италия им отговори негативно, принцовете дадоха обещание, че ще търсят правата си посредством Европейския съд в Страсбург.

След връщането си на Апенините Виктор Емануил Савойски се забърка няколко пъти в правосъдни афери за корупция и покермашини и даже лежа в пандиза на Потенца. Той обаче си имаше алъш-вериш с правораздаването още преди години.

Навремето беше оневинен от френски съд за съзнателно ликвидиране на 19-годишен швейцарец на остров Кавало, Корсика, при случай със пукотевица през 1978 година Когато обаче беше в пандиза на Потенца, принцът беше записан в килията си да споделя, че съумял " да преметне французите и че при въпросния случай изстрелял няколко патрона, един от които стигнал жертвата ".

За разлика от татко си, който беше разследван за няколко афери, Емануил Филиберто през днешния ден наподобява представителното лице на Савоите в Италия. Подобно на родителя си, и 49-годишният синеок и русокос принц се ожени за жена без благороден генезис – френската актриса Клотилд Куро, която му роди Витория (19) и Луиза (15). Роденият и израснал в Женева принц през днешния ден живее със фамилията си в Монако. Навремето стартира работа като финансов медиатор, а откакто става допустимо да пристигна в Италия, се стартира в шоубизнеса и даже в политиката. Неотдавна в свое изявление принцът призна, че като млад е имал

проблеми с опиатите Италия, и най-много малкия екран ѝ, отвори необятно порти за Емануил Филиберто. Той взе участие в няколко развлекателни стратегии, а през 2009 година даже завоюва " Да танцуваш със звездите " по РАИ Уно. Пак по нея беше водещ и на шоу предаване. През 2010 година принцът се опитва и като артист – дружно с Пупо и Лука Каноничи завоюва второ място на фестивала в Сан Ремо с песента " Италия, обич моя " по негов текст. Савойският правоприемник беше във вихъра си и през идващите години, когато води състезанието " Мис Италия ", взе участие в няколко риалити излъчвания, измежду които " Островът на известните ". И киното го обича – Емануил Филиберто изигра няколко функции. Още през 2005 година принцът реши да се опитва и в политиката, основавайки лично придвижване, чийто дебют на изборите обаче се оказа неуспех.

Принцът се разшета и в други сфери - даже в ресторантьорската. За да храни фамилията си, през 2016 година отвори в Лос Анджелис фургони за италианска храна с марката " Принцът на Венеция ", с които обикаляше самичък сред Бевърли хилс и Холивуд.

Витория, огромната щерка на принца и на френската актриса Клотилд Куро, е днешната звезда на младите генерации в Италия, макар че живее в Париж. Красивата като фотомодел госпожица беше избрана от дядо си Виктор Емануил и от татко си за наследничка на хипотетичната корона. Т.е., в случай че през днешния ден Италия стане още веднъж монархия, Витория би могла да стане кралица. Двамата Савои взеха решение да сложат завършек на така наречен салически закон и да модернизират правата за заместничество, откакто династията им в продължение на хилядолетия е разрешавала единствено на мъже да бъдат отпред. Разбира се, всичко това е хипотетично, защото от 1946 година Италия е република.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР