ВиК услугите поскъпват от днес, 1 януари 2024 г., съобщиха

...
ВиК услугите поскъпват от днес, 1 януари 2024 г., съобщиха
Коментари Харесай

ВиК услугите в цялата страна поскъпват от днес, в Благоевград се очаква около 20% скок

ВиК услугите нарастват от през днешния ден, 1 януари 2024 година, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране, която утвърди бизнес проектите на ВиК операторите с цени на услуги за идната година.

15 % е междинното повишаване за страната на ВиК услугите.

До 40% повече ще се заплаща тук-там, стана ясно по време на разискването в Комисията за енергийно и водно контролиране преди близо месец.

В множеството райони цените ще варират сред 3 и 6 лева за кубик вода. Най-голяма нарастване се планува в Сливен - 41% и във Видин - съвсем 30%, а минимум - в Кюстендил - 1,5 на 100.

Около 20-процентен скок на цената се чака в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

В Софийска област е заложено нарастване от 8%.

Между 10% и 15% по-висока цена е планувана за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол. Малко под 10% нарастване се чака във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно избрана методология инфлационен показател за интервала от одобряването на бизнес проектите до приемането на настоящето решение, прецизираха от регулатора. Причина за ценовите корекции е и събитието, че КЕВР понижи одобрените по бизнес проектите за 2023 година цени на редица ВиК сдружения заради неизпълнението на вложенията им и на равнищата на единните индикатори за успеваемост за интервала 2020-2021 година

Като ценообразуващ детайл е включено и годишното 15-процентно нарастване на заплатите в бранша, което Комисията е длъжна да регистрира според подписаното национално съглашение сред Министерството на районното развиване и благоустройството, " Български ВиК Холдинг " и браншовия профсъюз " Водоснабдител " - КНСБ, прецизираха от регулатора.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР