ВиК секторът ще получи допълнителна компенсация в размер на 61

...
ВиК секторът ще получи допълнителна компенсация в размер на 61
Коментари Харесай

ВиК дружествата ще получат държавна помощ заради скъпия ток

ВиК секторът ще получи спомагателна отплата в размер на 61 млн. лева поради високите цени на електрическата енергия. Това оповестиха министър-председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов на взаимен брифинг след съвещанието на държавното управление през днешния ден, на което бе утвърдена стратегия за компенсиране на небитови крайни клиенти, касаеща ВиК операторите.

Решението произтича от нуждата да бъде предоставена незабавно цялостна отплата на сдруженията от бранш ВиК за 2021 година в допълнение на към този момент получената, касаеща всички небитови консуматори. Мярката се постанова, с цел да бъде допълнен образувания дефицит в паричните потоци и финансовия резултат на сдруженията, произлизащ от разликата сред фактическите разноски за електрическа сила и доста по-ниските такива, включени в цените на контролираните ВиК услуги на тези предприятия. Очаква се по този метод да бъде нормализирано финансовото положение на сдруженията, да бъдат погасени просрочените им отговорности за електрическа енергия и да бъде обезпечен непрестанен достъп до ВиК услуги на всички консуматори.

Подпомагането на ВиК операторите ще се извърши въз основа на самостоятелни контракти сред районното министерство и съответното сдружение. Компенсациите ще бъдат изплатени до 31 март 2022 година Фактурите за електрическа енергия, които ще получи бизнесът през февруари, ще бъдат за доста по-ниски суми, разясни министър Николов. Причината е, че в тях ще бъдат включени обезщетенията както за м. декември, по този начин и за м. януари. Наред с това следва да бъде основана междуведомствена работна група, която да разиска възможната нужда за подкрепяне на общините и техните структури – учебни заведения, лечебни заведения, детски градини, поради високите енергийни разноски.

Една от дилемите на работната група ще бъде да изследва опцията структурите на локалната власт да закупуват електрическа енергия по дълготрайни контракти на свободния пазар с обща поръчка, разясни енергийният министър. От неговите думи стана ясно още, че държавното управление работи интензивно и върху опцията за ускорение на битовата газификация. Разглеждаме финансови принадлежности, които да разрешават дълго отсрочено заплащане на направените вложения, тъй че семействата да не бъдат натоварвани в допълнение, посочи Николов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР