ВиК-Русе е пред фалит заради рязкото увеличение на тока на

...
ВиК-Русе е пред фалит заради рязкото увеличение на тока на
Коментари Харесай

ВиК-Русе е пред фалит заради рязкото увеличение в цената на тока

ВиК-Русе е пред банкрут поради внезапното нарастване на тока на свободния енергиен пазар.

Над 40% от разноските на сдружението отиват за заплащане на електрическа енергия. От управлението желаят законодателни промени, с цел да могат водоснабдителните сдружения да бъдат подпомагани от страната. В момента те нямат право да получават дотации. На този стадий обаче, изходът от рецесията е да се усили цената на водата.

Към момента русенци заплащат за кубик вода 3 лева От сдружението изготвят бизнес проект, съгласно който евентуално цената ще се вдигне минимум с 10%.

Това в допълнение ще натовари фамилните бюджети.



Непоносими се оказват и цените на електрическата енергия за ВиК-Русе. От август сдружението заплаща двойно по-скъпо за ток - от 120 на 300 лева за мегаватчас.

Днес сме платили 600 хиляди лева сметка за ток в случай, че приходите на сдружението са към 1 млн. и 600 хиляди лева, изяснява инж. Сава Савов – шеф на ВиК-Русе.

Сметките за ток са огромни, тъй като водата се доставя до потребителя благодарение на помпи. ВиК – Русе е измежду дребното сдружения в страната, които употребяват този способ.

За Русе водата с цел да стигне до крана или до чешмата на всеки един консуматор се припомпва три пъти и разходът на електрическа енергия е определящ за ВиК Русе. Неминуемо би трябвало да се усили цената.Или да се теглят заеми, с цел да се покрият тези разноски и сдружението да изпадне в несъстоятелност. Знаем, че в системата има други ВиК, които са в действителен банкрут, само че не е разгласен, тъй като услугата е витално нужна, добавя инж. Сава Савов – шеф на ВиК-Русе.

По думите на инж. Савов, доставянето на вода е обществена услуга и би трябвало да бъде контролирана от страната, с цел да не натоварва жителите с високата си цена.

Репортер: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР