ВиК операторите са направили капиталови инвестиции за над 543 млн.

...
ВиК операторите са направили капиталови инвестиции за над 543 млн.
Коментари Харесай

Над 543 млн. лева са инвестициите на ВиК операторите от 2014 г. до 2019 г.

ВиК операторите са създали финансови вложения за над 543 млн. лева в интервала 2014-2019 година в границите на своите одобрени от КЕВР стратегии.

Отделно в същия интервал от Министерството на районното развиване и благоустройстното /МРРБ/ са вложени 253 млн. лева във ВиК планове. От тях 155 млн. лева са от държавния бюджет и 98 млн. лева - от държавни капиталови заеми. Това оповестява в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, оповестиха от министерството.

Със средства от Оперативна стратегия "Околна среда 2007-2013 година " до 2015 година са осъществени планове на стойност близо 2 милиарда лева С финансов запас от "Програма за развиване на селските региони 2007-2013 година " до края на 2015 година е построена инфраструктура на стойност 564 млн. лева, а с финансиране от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда са изпълнени ВиК планове на обща стойност над 191 млн. лева Със средства от Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 година " в бранш "Води " се чака до 2024 година да бъдат изпълнени планове на стойност 2,23 милиарда лева Създаденият "Български ВиК холдинг " ЕАД е различен източник за вложения в обществена ВиК инфраструктура, показва Петя Аврамова.

Министърът осведоми, че все още множеството от ограниченията в Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията за интервала 2014 - 2023 година и Плана за деяние към нея са изпълнени. По отношение на рекомендацията за консолидация в бранша се отбелязва, че броят на административните области с консолидирани ВиК оператори се усилва от 16 на 22. Все още в 6 административни области (Ловеч, Монтана, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Разград) ВиК услугите се дават от повече от един оператор.

"Това е значим развой, защото консолидираните територии имат достъп до европейско финансиране за ВиК инфраструктура. Консолидацията на равнище административна област е от значително значение освен за създаване и ефикасна употреба на системите, а и за обезпечаването на сдруженията с квалифицирани фрагменти ", акцентира министърът.

В Министерство на регионалното развитие не е постъпвала публична информация от ВиК операторите с държавно присъединяване за възможни съкращения на личния състав, оповестява Петя Аврамова в писмен отговор на различен депутатски въпрос.

Министърът осведоми, че Министерство на регионалното развитие е изпратило писмо до ВиК операторите с рекомендация да се въздържат от редуциране на работещи в предприятията и да се стремят към увеличение на приходите им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР