ВиК холдингът отпуска заеми на закъсали водни оператори, вместо да

ВиК холдингът отпуска заеми на закъсали водни оператори, вместо да ...

ВиК холдингът покрива заеми, вместо да инвестира в ремонти


"ВиК холдингът" отпуска заеми на закъсали водни оператори, вместо да инвестира в нова мрежа, с каквато цел беше създаден. Това стана ясно по време на заседанието в понеделник на временната комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

За една година от сформирането си досега "Български ВиК холдинг" ЕАД (учреден на 5 май 2020 г.) е похарчил 7 на сто от налетите в капитала му 1 млрд. лева от държавата. Това съобщи председателят на Управителния съвет на държавното дружество Иван Иванов пред комисията.

Към момента в холдинга са държавните дялове на 20 водни оператора, а останалите 8 са в процедура, каза още Иван Иванов.

Председателят на комисията Мая Манолова посочи, че според предоставената ѝ от Иванов информация, по-голямата част от тези 7 процента са предоставени заеми на определени ВиК дружества.

Става въпрос за 6 дружества, на които "Български ВиК холдинг" е раздал 83 млн. лева. На четири от тях са отпуснати заеми за покриване на загуби. В останалите случаи е увеличен капиталът на две ВиК дружества. Безлихвените заеми са в размер на 63 млн. лева, а останалите 23 млн. лева са за увеличение на капитала. Манолова попита на какъв принцип са избирани ВиК операторите, получили заеми.

Източник: mediapool.bg