ВиК дружествата ще подадат предсрочно проектни предложения за финансиране по

...
ВиК дружествата ще подадат предсрочно проектни предложения за финансиране по
Коментари Харесай

Инвестират 1,2 млрд. лв. във ВиК системи

ВиК сдруженията ще подадат предварително планови оферти за финансиране по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ". Предстоят вложения в размер на 1,2 милиарда лева в създаване на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции и други, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Реализацията им ще стартира при започване на 2019 година Бенефициент ще бъдат ВиК операторите, които към този момент приготвят плановите си оферти на база направените Регионални прединвестиционни изследвания в 14 области на страната.

Министерството на околната среда и водите дефинира 23 април 2019 година като краен период за подаване на плановете. Подготовката на документите е в напреднала фаза и се чака първите формуляри за кандидатстване да бъдат импортирани от ВиК операторите в Министерство на околната среда и водите доста по-рано - още през февруари. Пет от Регионалните прединвестиционни изследвания към този момент имат зелена светлина от JASPERS (консултант на Европейска комисия, Европейска инвестиционна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие по огромни инфраструктурни проекти). Това са плановете на Видин, Враца, Стара Загора, Перник и Ямбол. До две седмици позитивно мнение се чака да получат и прединвестиционните изследвания на Кърджали, Пловдив и Русе. Сега от основно значение е своевременното координиране на размера на бъдещите вложения от общинските препоръки и Асоциациите по ВиК, акцентират от министерството.

Проектите ще се извършват на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент поданици, като от усъвършенстваната инфраструктура ще се възползват над 2 млн. българи. Определените за създаване ВиК обекти включват 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции за питейни води и отпадъчни води, уреди за отнасяне на утайки, автоматизирани системи за ръководство на ВиК системите и други Предвижда се да бъдат оповестени над 190 публични поръчка. Вече е оповестена първата от тях - за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР