ВиК дружествата обещават инвестицииВодата във Враца, Бургас и Ямбол поскъпва

...
ВиК дружествата обещават инвестицииВодата във Враца, Бургас и Ямбол поскъпва
Коментари Харесай

По-скъпа вода в Бургас, Враца и Ямбол

ВиК сдруженията дават обещание вложения


Водата във Враца, Бургас и Ямбол нараства от 1 декември. На свое съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране одобри бизнес проектите на трите ВиК оператора за идващите 5 години.

Битовите клиенти в Бургас ще заплащат с 12% повече за кубик вода от идващия месец. В момента цената в морския град е 2,26 лева./куб. м. с Данък добавена стойност, а след дни става 2,56 лева./куб. м. с Данък добавена стойност.

Съгласно бизнес проекта на сдружението, до 2021 година цената на водата се планува да доближи 2,99 лева./куб. м. с Данък добавена стойност.
В Ямбол повишаването е по-голямо – с близо 19 %. От сегашните 1,96 лева./куб. м с Данък добавена стойност, цената се подвига на 2,32 лева./куб. м. с Данък добавена стойност.

Във Враца водата ще нарастне с сред 12 и 33%. По-сериозно е нарастването за клиентите, които получават вода по гравитачен път. От идващия месец те ще заплащат по 2,73 лева./куб. м. с Данък добавена стойност. Според регулатора, макар нарастването клиентите ще заплащат под избраната за обществено търпима цена – 5,219 лева./куб. м. за 2017 година

Трите ВиК сдружения оправдават новите цени с вложения като замяна на водопроводи и създаване на пречиствателни станции. От КЕВР прецизираха, че в случай че обещаните вложения не бъдат изпълнени, може да понижат цените в края на интервала. Окончателно решение с какъв брой ще нарастне водата регулаторът ще вземе на 30 ноември.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР