ВиК дружествата нямат интерес да сложат ред в апартаментите, които

...
ВиК дружествата нямат интерес да сложат ред в апартаментите, които
Коментари Харесай

Мая Манолова: ВиК дружествата нямат интерес да отчитат адекватно

ВиК сдруженията нямат интерес да сложат ред в жилищата, които са без водомери или не обезпечават достъп, дори и във връзка с тези, които крадат вода, тъй като сметката в последна сметка се заплаща от жителите. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в студиото на „ Още от деня “ във връзка плана за нова разпоредба за заплащане на питейна вода, съгласно която разликите сред общото и самостоятелното ползване би трябвало да се заплащат наедно от потребителите. Мая Манолова акцентира, че ВиК сдруженията и жителите би трябвало да подписват самостоятелни контракти, в които да бъдат ясно написани правата и отговорностите на двете страни.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че жалбите към нея за незаслужено образуване на сметките за вода се усилват непрекъснато, като този проблем е излаган във всеки неин годишен отчет. И предшествениците ѝ са били съперници на това да изрядните платци да заплащат водата от общите елементи, добави Манолова. Разликите сред регистрираните стойности на общия водомер и самостоятелните водомери се дължи на редица фактори като неизправни водомери или изчезнали такива, както и поради неосигурен достъп на чиновниците на отчетните сдружения, които правят инспекциите си в работно време. Други фактори са течове, обири и устройства, които не са снабдени с водомери.
Мая Манолова, омбудсман: ВиК сдруженията нямат интерес да сложат ред в жилищата, които са без водомери или не обезпечават достъп, дори и във връзка с тези, които крадат вода, тъй като сметката в последна сметка се заплаща от жителите.
Отклонените количества се заплащат от цялата етажна благосъстоятелност и ВиК сдруженията не губят нищо, добави Манолова.
 "За " и "Против " новата разпоредба за заплащане на водата
Възможно е питейната вода да нарастне, в случай че се вдигне цената на електрическата енергия. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ1 зам.-регионалният министър Малин...

Защо жителят би трябвало да заплаща разликите в регистрираните количества, запита Манолова. Има воля за смяна от страна на Регионалното министерство, добави омбудсманът, само че новата разпоредба не взема решение главните проблеми на жителите и дава превес на ВиК сдруженията. Заради новите правила за разпределение на общото ползване ще зародят междусъседски разногласия, предвижда Манолова. Сега потреблението ще се разпредели поравно, без да се взимат поради площта и броят на живущите в жилищата.

Основен проблем на жителите е неналичието на самостоятелни контракти, съобщи Мая Манолова. В тях би трябвало да са написани уговорките на двете страни, добави тя.
Мая Манолова, омбудсман: На процедура няма действителен интерес ВиК сдружението да регистрира съответно, нито да управлява съответно, тъй като то по този начин или другояче си получава парите.
ВиК сдруженията нямат процедура да връщат надзети суми, добави Мая Манолова.
 Токът няма да нараства, а газът ще се увеличи с 8% за потребителите Токът няма да нараства, а газът ще се увеличи с 8% за потребителите
Токът няма да нараства до края на годината, а газът ще се увеличи от 1-ви октомври за битовите и икономически консуматори, стана ясно след днешното заседа...

Ясно е, че цените на природния газ на интернационалните пазари се усилват, само че процентът би трябвало да е детайлно и ясно аргументиран от регулатора, съобщи Мая Манолова. Тя уточни, че главен фактор за покачването е увеличението на цените на различните горива, само че в отчета на КЕВР няма ясна аргументация за какво е признат избран % от 11,1, без да се прецизират типовете горива, интернационалните пазари, котировките за кои интервали.
Мая Манолова, омбудсман : В правото си сме да желаеме правата ни да са спазвани. Бих споделила, че българите са доста по-невзискателни към отстояването на правата си като консуматори.  Каракачанов предлага обществена кошница с съществени храни след повишаването на хляба Каракачанов предлага обществена кошница с съществени храни след повишаването на хляба
Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов предложи на страницата си във Facebook решение за покачващите се цени на хляба и за спекулациите, по...

Омбудсманът съобщи, че би подкрепила всяко деяние в отбрана и поддръжка на българските семейства и тези, които живеят към линията на беднотия. Тя изрази вярата си сходни хрумвания да не са „ прахуляк в очите “.

Цял месец няма придвижване по проектозакона за децата с увреждания, като очакване и схващане в обществото съществува, съобщи Мая Манолова. Трябва повече храброст и бързи дейности от страна на виновните институции, добави тя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР