ВиК дружества от страната обявиха, че ако Комисията за енергийно

...
ВиК дружества от страната обявиха, че ако Комисията за енергийно
Коментари Харесай

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

ВиК сдружения от страната оповестиха, че в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не утвърди незабавно желаните по-високи цени на водата поради скъпия ток, те ще банкрутират. Много от тях били застрашени да останат без електрозахранване поради неплатени сметки.

Регулаторът обаче твърди, че не може изключително да им вдигне цените, защото към този момент са влезнали в процедура по утвърждение на новите им петгодишни бизнес проекти с цени, в които да се отрази фрапантното повишаване на тока. Това стана ясно от информация на Министерството на районното развиване и благоустройството след следващата среща, на която е бил обсъждан казусът.

От ведомството на Виолета Комитова се оплакаха от липса на схващане на проблема от страна на КЕВР, която пък на собствен ред твърди, че не може да направи нищо за приемане на нови цени преди Нова година и ръководителят й Иван Иванов препратил казуса към търсенето на обезщетения от страната.

В третата поредна работна среща сред Министерство на регионалното развитие и КЕВР са взели участие зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков, Атанас Паскалев - консултант на районния министър, Кънчо Кънчев - изпълнителен шеф на " Български ВиК Холдинг " ЕАД, представители на Съюза на ВиК операторите. От КЕВР са участвали ръководителят Иван Иванов, както и членовете Пенка Трендафилова, Димитър Кочков, Ремзи Осман, шефът на Дирекция " ВиК услуги " Ивайло Касчиев.

Проблемите в бранш ВиК са съществени и скоро ще се стигне до обстановка, в която сдруженията просто няма да могат да извършват функционалностите си, твърди зам.-министър Граматиков. Той укорява КЕВР, че не е е взела никакви ограничения, въпреки още през лятото да е имало индикации за проблеми със скъпия ток.

" Възможността от 1 януари 2022 година да влязат в действие новите бизнес проекти е нулева. Затова ни би трябвало нова цена незабавно ", е декларирал той. Директорът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев сподели, че сега сдруженията заплащат приблизително с над 303 лева повече за ток по отношение на одобрената в бизнес проектите цена от 82 лева./МВтч. Заради голямата разлика те са задлъжнели с над 18 млн. лева към снабдители на ел. сила.

" Почти всички електроразпределни сдружения са пуснали писма, с които заплашват да стартират да стопират тока, в случай че ВиК операторите не платят ", посочи Кънчев. Според него, в случай че не се вземат ограничения, има риск задълженията за ток да скочат до 140 млн. лева

Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов освен това състояние не може да се приложи желаното от ВиК сдруженията и от Атанас Паскалев задействане на член от Закона за контролиране на ВиК услугите за служебно преразглеждане на цените или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, което значително трансформира приходите и стопански обоснованите разноски на ВиК операторите.

Иванов твърди, че при задействана процедура за утвърждение на бизнес проектите с нови цени и увеличени заплати в сдруженията не може да се приложи този законов текст. По думите на Иванов единственият късмет за справяне със обстановката е въвеждането на обезщетителен механизъм от страна на страната, защото не може да се каже в какъв период ще бъдат утвърдени бизнес проектите и новите цени.

Източник: Вестник " Дума "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР