ВиК – Пазарджик, иска увеличение с 63,50 % на цената

...
ВиК – Пазарджик, иска увеличение с 63,50 % на цената
Коментари Харесай

ВиК - Пазарджик иска поскъпване на водата с 63,5%

ВиК – Пазарджик, желае нарастване с 63,50 % на цената на водата в региона. За битовите консуматори предлагането е цената да стане 2,688 лева./куб.м от тази година, при в този момент настояща цена от 1,644 лева./куб.м, одобрена през 2016 година

Това стана ясно по време на 2 следващи съвещания за публично разискване на бизнес проекта на водното сдружение в Комисията за енергийно и водно контролиране, предава БНР. Срещу желаното нарастване възрази омбудсманът Диана Ковачева, защото, съгласно нея, повишената цена не е стопански обоснована.

Началникът на отдел „ Права на консуматори на административни и публични услуги “ към омбудсмана – Нина Бояджиева, изрази безапелационната позиция, че покачването на цената на ВиК услугите в региона освен ще докара до несъбираемост на вземанията, само че и ще се отрази извънредно неподходящо на жителите.

Бояджиева посочи, че според решение от 30 септември 2022 година на Министерския съвет за област Пазарджик са планувани бюджетни средства за финансиране на ВиК мрежата в размер на 2 805 071 лв.. От тях за с. Лесичово са 1 164 380 лева, а за гр. Белово - 1 640 691 лева

Бояджиева попита дали тези средства са включени от КЕВР при определянето на индикаторите за качество за интервала на бизнесплановете на ВиК оператора.Същевременно обърна внимание, че няма информация в бизнес проекта на ВиК Пазарджик, както и в Доклада на КЕВР какъв е бил размерът на обезщетения за цените на тока, които ВиК операторът е получил през 2021 година и 2022 г. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР