Вижте снимки Това е първата подобна проява на територията на

...
Вижте снимки Това е първата подобна проява на територията на
Коментари Харесай

За влизането в Шенген: Близо 40 самолета от Румъния кацнаха на летището в Балчик

Вижте фотоси

Това е първата сходна демонстрация на територията на България. Събитието е под наслов " Schengen check " и се провежда взаимно от управленията на българското летище и това в град Тузла в Румъния.

Инициативата има за цел да показва улеснената процедура по приемане на интернационалните полети, както и да заздрави двустранните връзки сред представителите на авиационната общественост на България и Румъния. На летище Балчик се чака да кацнат сред 20 и 30 самолета. 

Заради символичното отбелязване на приемането на двете страни в Шенген по въздух и вода всички услуги, предоставяни от летище Балчик, през днешния ден ще бъдат безвъзмездни за водачите на България и Румъния. На 27 април хазаин на същата демонстрация ще бъде летище Тузла.

Влизането на България в Шенгенското пространство дава късмет за развиване и на летището в Балчик, коментира  за Българска телеграфна агенция Иван Димитриев, изпълнителен шеф на Летище София, което от 2016 година ръководи крайморския аеропорт. Димитриев беше хазаин на събитието Schengen check.

Никога за един ден толкоз самолети не са кацали в Балчик, уточни Димитриев. По думите му вместо в началото плануваните 20 машини, се чака да дойдат близо 40. Разположението на летището в Балчик е феноменално, покрай туристически комплекси и обекти, до голф стадиони, сподели още Димитриев. По думите му портът поема самолети до 5700 кг излетна маса - така наречен дребна авиация. За хеликоптерите е възможно да бъдат и по-тежки.

Снимка: БТА

Летището се употребява като боен и граждански обект от 1996 година, напомни Димитриев. Той акцентира, че военните са с приоритет, когато извършват задания, се вкарва различен режим и всички фенове водачи се преценяват с това.

Аеропортът има потребност от вложения не толкоз в летателното поле, колкото в прилежащата инфраструктура, добави Димитриев. По думите му са нужни съвременни халета за заслон на самолетите, защото актуалното е строено през 40-те години на предишния век. Пистата също е добре да бъде от нов вид, въпреки че сега с нея няма никакви проблеми, сподели още Димитриев.

Снимка: БТА

Изпълнителният шеф на " Албена " АД Красимир Станев уточни, че летището в Балчик е държавно благосъстояние и наложително би трябвало да се развие, като се резервира двойното му предопределение. Като граждански аеропортът може да се употребява за бизнес полети, от всички форми на дребната авиация, за образование на водачи, безмоторно хвърчене, парашутизъм, сподели Станев. Той акцентира, че въздушните спортове стават все по-търсени, а летището предлага прелестни условия за тях, защото е в безоблачен регион и отвън огромния трафик на Централна и Западна Европа. Освен това наоколо има прелестна инфраструктура - от румънската граница до " Златни пясъци " има най-малко 200 хотела, яхтено пристанище, три голф стадиони, доста исторически и културни забележителности, разяснява Станев.

Снимка: БТА

Янко Стоименов, член на Управителния съвет на асоциацията на българските водачи и притежатели на самолети добави, че в този момент пред летището в Балчик се отваря опция от едвам преживяващо да се трансформира в посещавано от авиация с общо предопределение и нещата внезапно да се трансформират. Днешният ден е единствено началото, добави Стоименов и акцентира, че това става факт посредством и на положителната политическа воля от двете страни на Дунав. Той сподели още, че след влизането ни в Шенген по въздух и вода е изпълнявал полети до страни от това пространство. Нещата са доста по-лесни и по-добри, в случай че щете даже и единствено за самочувствието ни, заключи Стоименов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР