Вижте още няколко от тях:Българските русофилия и русофобия са двете

...
Вижте още няколко от тях:Българските русофилия и русофобия са двете
Коментари Харесай

Кирил Кадийски пред Фрог: Русия е страна на гении и малоумници

Вижте още няколко от тях:

Българските русофилия и русофобия са двете страни на еднакъв орден – българското национално безхаберие. Да не кажем по-силна дума.

Русофилството в България от край време и било платено. Според някои добре платено, съгласно други – с жълти стотинки. Изглежда, значимо е на кого се заплаща – на охранените депутати едно, на изпосталелите с изветрял мозък бабички друго, а може би и нищо. Последният транш – медал връчен персонално от Путин на някакъв международно незнаен българин – съветски родолюбец. Има и противоположното – ще възразят някои. Да, прави са, въпреки че това е необичаен проблем. Затова пък какъв – руснакът български родолюбец, международно известният учен Дмитрий Лихачов.

На млади години бях русофил. Или минавах за подобен. И бях изключен от комсомола. Причината – цикъл стихове за Иван Бунин. За „ белогрвардейщина”. Другата заклеймяваща дефиниция беше „ прозападно влияние”. Казано на сегашен език за евроатлантизъм. Не беше напълно ясно дали изпитвам такова, или съм негов проводник. За ченгетата, които ме изключваха, прецизността беше последна грижа. Днес, като виждам по какъв начин някои някогашни комсомолски деятели, множеството и ченгета, не стопират да се бият в евроатлантическите гърди, се успокоявам: популярност богу, няма към този момент от какво да ме изключат. Няма ли? Че един книжовник, към този момент ректор, и различен един, най-сетне професор (макар и единствено почетен) не повтаряха ли дълго време: Ние Кирил Кадийски ще го изключим от българската литература. Излишни старания! В „ българската” съгласно тях литература мен ме няма по принцип, а от литературата - няма по какъв начин, там тях ги няма.

Като ги виждам днешните русофили, ми се ще да тичам на километри от тях. Но като видя по какъв начин насреща се задават русофобите, припвам назад. Бягам и още веднъж изненада, оказвам се в... България! И тогава се скривам… в себе си. В българския език. Както е известно, езикът е същинската татковина на поета. И едните, и другите ги няма там.

Кирил Кадийски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР