Вижте какво още каза той в предаването „Бизнес старт“ по

...
Вижте какво още каза той в предаването „Бизнес старт“ по
Коментари Харесай

Благой Палев: С финансова инжекция от 30 млн. евро ще развиваме проектите си за дългосрочни грижи в България, Румъния и Гърция

Вижте какво още сподели той в предаването „ Бизнес старт “ по Bloomberg TV Bulgaria.

Важна стъпка за Blocks Group – компанията получи финансиране в размер на над 30 млн. евро. Ще затвърди ли това позицията ви на водещ оператор за дълготрайна грижа и рехабилитация в Югоизточна Европа?

Това в действителност е значима стъпка в нашето развиване. 30 млн. евро е много огромна сума освен за нашия пазар, само че и за района. Тя ще разреши да развиваме нашите планове както в България, по този начин и в Румъния и Гърция. Много сме щастливи от обстоятелството, че успяхме да активизираме подобен запас на нашия пазар тъкмо в същото време. Даваме си сметка, че най-вероятно това е една от най-големите частно пласирани излъчвания в този момент на пазара. Изключителен триумф за нас!

На какъв стадий са плановете за прилежащите страни – Гърция и Румъния?

В Гърция стартирахме активността си в средата на предходната година, когато придобихме болничното заведение за рехабилитация Филоктитис. Това е една от най-големите лечебни заведения за рехабилитация в Атина, която предлага услуги от 10 години на пазара на рехабилитацията. Именно това е водещият снабдител на рехабилитационни услуги в Гърция. Благодарение на това финансиране ни следва тази година да навлезем доста интензивно на пазара за дълготрайна грижа. Целта е в границите на 2021 година да открием сред 4 и 5 дома за възрастни хора в Атина. Легловата база ще е от порядъка на 250-300 кревати. Това е за Гърция. Що се отнася до Румъния – там сме в малко по-напреднала фаза на нашите вложения. Там навлязохме на пазара в края на предходната година. Закупили сме постройка, която сега проектираме и през 2022 година следва въвеждането й в употреба под формата на болница за рехабилитация и на комплекс за грижи за възрастни хора. Болницата за рехабилитация в Букурещ ще бъде с сред 80 и 100 кревати. В дома за възрастни също ще има сред 80 и 100 кревати. По този метод ще покрием пазара България-Гърция-Румъния. Ще бъдем единственият оператор в тази част на Европа, който предлага грижи в трите сегмента. Интересното е, че ние може би сме най-голямата социалноангажирана инвестиция в района, която води до непосредствено повишение благосъстоянието на хората.

Как наподобяват опциите и пазара за дълготрайни грижи тук в България?

Пазарът се развива доста динамично и ние сме един от драйвърите на този пазар за дълготрайни грижи. В момента ние действаме с нашите домове за възрастни хора, които се намират на Околовръстния път, нашият приют. Предстои ни в България доста съществено развиване в областта на грежата за дементните хора. Ще открием център за настаняване на хора с дементни проблеми в границите на 2022 година. Допълнително имаме желание да открием и център за на ден настаняване на хора, нуждаещи се от дементни грижи, тъй че да може този пазар също да бъде обслужен качествено, по метода, по който обслужваме и другите наши сегменти.

Обмисляте разширение на активността си в България?

Точно по този начин! Част от този запас, който генерирахме ще бъде ориентиран тъкмо в тази сфера.

Планирате ли развиване отвън тези пазари, за които споменахме към този момент?

Имаме, само че те са за по-далечен стадий. Нека за момента да стабилизираме активността в България, Румъния и Гърция.

Според данните на Национален статистически институт за демографския развой у нас през 2020 година наклонността за застаряване на популацията продължава и то със съществени темпове. Ще стане ли все по-актуален въпросът за потребността да грижа към възрастните хора?

Този въпрос е фрапантен. Това е статистика на Национален статистически институт за България. Същата статистика можете да я видите и в Гърция, и в Румъния. Едно към едно е пазара. Нуждата от качествена грижа става все по-належаща и по-належаща.

Има ли задоволително експерти, които да дават тази качествена грижа?

Няма задоволително експерти. В България няма. Ние си образоваме нашите експерти. Опитваме се да споделяме с българи, които са в чужбина и работят в тази сфера. Искаме да ги притеглим да се върнат в България и да работят за нас. В напреднал етап сме на такива диалози, тъй че да почерпим от техния опит и да го претворим в нашата реалност.

Как стои въпросът със експертите в другите две страни – Гърция и Румъния?

Единствено Гърция е в по-напреднала фаза, има задоволителен брой добре готови експерти в тази сфера. Що се касае за Румъния – ситуацията е идентично с това в България, да не кажа по-зле.

Домовете за възрастни във вашия комплекс разполагат с новаторска здравна инсталация. Разкажете повече. Какви са средствата за вложения в подобен вид инсталация?

Това е едно от главните посоки в грижата за възрастните хора. Оставяме настрани деинституционализацията на грижата, другото е потреблението на нови техники, с цел да може да се реализиран два съществени резултата. От едната страна е облекчение на труда на чиновниците ни, от другата е даването на по-качествена грижа и увеличението на прочувственото благополучие и достолепието на резидентите, които се намират в нашите домове. Имаме система от лифтове, система за асистирано къпане на нашите резиденти. Преди, с цел да направиш една такава процедура, беше належащо да ангажираш трима асистенти. В момента един човек може да го направи това нещо и то по метод, който е заслужен за самия резидент.

Колко резиденти са потърсили все още услугите на Blocks Health and Social Care?

В момента сме заети на 90%.

С каква леглова база разполагате?

В настоящите ни структури това са 130 кревати във формата домове за възрастни хора и 40 кревати в приюта. Там сме заети на 80%. Необходимостта е голяма и я усещаме от ден на ден. Затова бързаме с стартирането на другите къщички.

Кога следва да бъдат пуснати?

Те се пускат поетапно. Този месец имаме 2 къщи, другия месец – още 4. В рамките на 3 месеца би трябвало да пуснем всичките 13 къщи.

Като казвате, че има огромно очакване, в този вид услуги, каква част от хората няма да получат легло заради липса на такова?

В България сега над 90% не могат да получат съответна грижа. Ако приказваме за нашия комплекс, мисля, че ще отговорим оптимално на потребностите на хората, тъй че всеки да получи това, за което е пристигнал при нас.

Как виждате процеса по създаване на центрове за дълготрайни грижи у нас? Ще се заформи ли такава наклонност – занапред да стартират да се построяват от ден на ден и повече?

Сигурен съм, че ще се заформи една такава наклонност. Това, което е значимо за нас е, че с нашия план желаеме да сложим равнището. Поставяйки едно високо равнище, косвено целим да вдигнем цялото равнище на грижа и обслужване. Така че освен в София и в нашия комплекс на има съответна грижа, само че и във Варна, в Русе и в Бургас.

Ще има ли кой да отговори на такова високо равнище от останалите вложители?

Разбира се, че ще има.

Кои са страните, които демонстрират положителните практики в грижата за възрастните хора?

В Щатите е най-силно развитият пазар за грижа да възрастните хора. Германия, Франция, Италия – това са все пазари, на които грижата за възрастните хора се развива от 40 години от разнообразни формати. Това е модел, по който се стремим да създадем нашите домове. Взели сме практиката от Щатите, която е пренесена в Европа и е репликирана в нашия закон за общественото подкрепяне. Това е деинституционализацията и фамилната грижа за възрастните хора.

Как се печели доверието на вложителите в несигурни времена?

Трудно. Това, което ние вършим е районен план и при нас се получи извънредно мъчно, тъй като фокусът на българските финансови вложения е към България. Когато им се дава опция да погледнат отвън България, те се затрудняват. Затова избрахме и тази форма на вложение – корпоративните облигации. Нещата ни се получиха добре. Как се притеглят такива вложители? Първото е с неповторимия артикул, който ние предлагаме. Второто е страхотният екип, който сме построили. Изключително благополучен съм, че работя с тези хора. Всеки един от тях е огромен експерт и дърпа плана напред. Третото – имаме ясна тактика за това къде, по кое време и по какъв начин ще създадем нашата последваща инвестиция. Това е комуникирано с всички наши вложители. Другото значимо е, ме това е обществено ангажирана инвестиция, която води непосредствено до повишение стандарта на живот на хората. Това има значение.

Кога ще забележим позитивните резултати от този вид услуги в България?

Според мен в границите на 1-2 години ще се види резултата. Следващите вложители в случай че желаят да са на пазара, ще влагат в такива услуги, които предоставяме ние.

Как оцеляване България като среда за вложения?

Трудна, предизвикателна, само че плодотворна.

Кои са главните провокации?

До огромна степен пазарът да вложения в България се предопределя от банките. Всякаква друга форма на инвестиция е една концепция по-слаборазвита. Това е предизвикателство сега и се опитваме да го разчупим с нашата конструкция. Мисля, че малко по малко ще стартираме да го вършим. В най-скоро време ще се видят и други резултати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР