Вижте какво е важно да знаете за таксуването на обажданията

...
Вижте какво е важно да знаете за таксуването на обажданията
Коментари Харесай

Защо платих разговор с Италия като международен

Вижте какво е значимо да знаете за таксуването на позвъняванията отвън България

Ако от българския си мобилен номер, до момента в който сте у нас, осъществите телефонно позвъняване към клиент на телекомуникационна компания в друга страна членка на Европейския съюз, диалогът ще бъде регистриран като интернационален и ще се таксува по цената за този тип изходящи позвънявания, според самостоятелния ви абонаментен проект.

При набиране от номер на телеком в България, когато сте в която и да е страна от Европейски Съюз, до номер на непозната страна от Съюза , диалогът ще бъде в роуминг .

Поводът за тези уточнения е постъпило до онлайн платформата „ Ние, потребителите “ питане и молби от жители за уточнения след изненадващо за тях таксуване на извършен диалог от България до клиент на непознато телекомуникационно сдружение.

Запитването гласи: „ Съпругата ми има контракт с телеком за неограничени минути към всички мрежи и в роуминг в Европейски Съюз. Разговорите и с щерка ни, която е студентка в Италия и е клиент на тамошна телекоминикационна компания, се таксуват като интернационалните. Аз също беседвам с нея от своя български номер, само че на мен не ми регистрира никакви такси. Има ли смисъл да депозирам тъжба? “

„ Разговорът е таксуван като интернационален, защото позвъняването е от намиращ се у нас клиент на телекомуникационна компания в България до клиент на телеком в Италия, въпреки тя да е страна в Европейски Съюз. Тези диалози се записват като интернационалните и се заплащат според самостоятелния проект на всеки клиент. При включени безвъзмездни минути за интернационалните диалози, първо се изразходват те и чак тогава стартира начисляване на суми по цената към контракта на клиента. Поради това известно време може да разговаряте „ гратис “, гласи отговорът на специалистите от „ Ние, потребителите “.

Ако сте в която и да е страна от Европейски Съюз и от българския си номер се объдите до номер на непозната страна от Съюза, диалогът ще бъде в роуминг . Така ще е и когато сте на посетители в същата страна и звъните на домакините си на номера им от тамошния телеком , и когато сте на отмора в Испания да вземем за пример и им се обаждате, с цел да им разкажете по какъв начин минава пътуването ви , прибавят експертите по потребителски права.

В случай че околните ви са в друга европейска страна, където учат и/или работят и имат български номер, то диалозите посред ви също ще са в роуминг. За да бъде спазена обаче така наречен „ политика за заслужено прилагане “ на европейския правилник, клиентът с български номер в чужбина би трябвало да е обитавал у нас през два от последните четири месеца . В противоположен случай на него може да му бъдат начислени спомагателни такси , предизвестяват от „ Ние, потребителите “.

Преди да осъществите позвънявания, да изпращате къси текстови известия или да ползвате интернет до или в страна от Европейски Съюз или от останалия свят деликатно прочетете изискванията за даване на съответните услуги (роуминг/международни) и при нужда поискайте спомагателни уточнения от консултантите на телекома си. При подозрения за погрешно начислени суми може да подадете тъжба първо до съответния телеком , а на идващ стадий – към Комисията за контролиране на известията .

„ Ние, потребителите “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР