Вижте как Клисура посреща президента Румен Радев Стотици жители и

...
Вижте как Клисура посреща президента Румен Радев Стотици жители и
Коментари Харесай

Румен Радев от Клисура: Чистите духом са най-дръзки

Вижте по какъв начин Клисура посреща президента Румен Радев

Стотици поданици и посетители на Клисура пристигнаха довечера на тържествен-митинг, отдаден на 143 години от Априлското въстание. В честването взе участие президентът на република България Румен Радев. Той бе посрещнат от кмета на община Карлово доктор Емил Кабаиванов и кмета на Клисура Генка Тодорова. Президентът прегледа галерия в Историческия музей.

Митингът бе открит от кмета на община Карлово. С прочувствено слово Емил Кабаиванов напомни най-драматичните моменти от въстанието, подвигът и жертвите, които градчето дава през 1876 година. Слово за Априлската епопея произнесе президентът на България Румен Радев.

„ Длъжни сме да помним подвига на априлци. Подвигът на априлци ни припомня, че чистите духом са най-дръзки в фантазиите и делата си, че родолюбието е не грях, а избор на достойните и че нашата орис от нас зависи. “ Това съобщи в словото си по случай 143 години от Априлското въстание президентът на България Румен Радев в Клисура.

„ Клисурци трансфораха града си в клада, осветила пътя ни към свободата и към Нова България. След кървавия разгром оживелите се завръщат, с цел да възродят града от пепелищата “, сподели още президентът.

Преди това президентът прегледа галерия в Историческия музей. Там кметът на Клисура Генка Тодорова му подари книга с историята на градчето, картина, на която са изобразени Боримечката, църквата „ Свети Николай “, от която е оповестено въстанието и знамето на клисурските въстаници. Генка Тодорова връчи на президента и сувенир – умалено черешово топче – знак на Априлското въстание и на Клисура.

Преди това от остарялата черква „ Свети Николай “, от който е било оповестено въстанието потегли литийно шествие. А в църквата „ Света Богородица “ бе отслужена заупокойна панихида в памет на 400-те жертви, най-вече дами, деца и възрастни хора, които Клисура дава по време на въстанието.

Утре честванията не престават с възстановка на Априлското въстание в Клисура. Драматичните подиуми ще се разиграват по улиците на града и на хълмовете край града, от които въстаниците бранили Клисура.

Проявите стартират в 10.00 часа, президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще следи възстановката на въстанието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР