Виждайки житието на Светителя Николай, ние трябва да си спомним,

...
Виждайки житието на Светителя Николай, ние трябва да си спомним,
Коментари Харесай

Архимандрит Василий: На Никулден да си спомним, че сме човеци

Виждайки житието на Светителя Николай, ние би трябвало да си спомним, че сме индивиди, да постъпваме по човешки. Това сподели пред БГНЕС архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия. 
На 6 декември означаваме. „ Това е денят когато Православната черква празнува паметта на светителя Николай Мирликийски Чудотворец – свещеник на град Мир в Ликийската област в Мала Азия в IV в. Свети Николай е наименуван и възпят от църквата „ предписание на вярата облик на кротостта ”. Един светител, който е дал цялото си битие, цялото си служение на Бога и на своето паство ”, сподели архимандрит Василий.
 Никулден - забавни обстоятелства, поверия и традиции Никулден - забавни обстоятелства, поверия и традиции
На 6 декември православната черква празнува деня на Свети Николай Мириклийски - Никулден. Това е един от най-важните православни празници...
Свети Николай още от младежка възраст е тръгнал по пътя към Бога. „ Ръкоположен е много млад от чичо му, който също се споделя Николай и е бил свещеник на град Патара. Цялото си имуществото, което има и наследява след гибелта на родителите си, той раздава на небогати. Основният принцип е никой да не знае, че той е боготворителят ”, описа протосингел на Софийска света митрополия.
Денят се пада в Рождественския пост и в този ден се позволява да се яде риба. „ Църквата е определила точно в дните на такива Божии угодници, светители и по-големи празненства ние да използваме риба - за успокоение на постещите и най-много да сме в насладата на празника. Църквата в никакъв случай не е ограничавала някой да бъде в наслада и празненство на даден Божий ласкател, без значение дали се пада празненството в пост или не. Затова има успокоение или облекчение в поста, и заради тази причина църквата е определила на Никулден да се яде риба ”, съобщи архимандрит Василий.
Храната е второстепенно за празненството. „ Най-вече, виждайки житието на Светителя Николай, ние би трябвало да си спомним, че сме индивиди, да постъпваме по човешки. Виждайки неговия образец, да отдаваме цялото си служение, цялата си битност към служение на Бога и на индивида. Или тъкмо и ясно, както споделя Свещеното писание: Да осъществим нашата религия на дело със златното предписание - това, което желаете да ви вършат индивидите, това им правете и вие. Това правеше Светителят Николай. Той беше неслучайно и възпят образец на подражателство. Той беше човек, който отдаваше всичко за тези, на които Бог го е пратил да им служи ”, уточни архимандритът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР